Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081024-tesla-model-s-bild
081024-tesla-model-s-bild
081024-tesla-model-s-bild
081024-tesla-model-s-bild

Tesla Model S visar baken

Så sent som i förra veckan berättade kaliforniska Tesla Motors om sin ekonomiska kris och förseningen av den kommande sedanmodellen Model S. Trots det får vi nu se den första bilden på den redan fastställda designen.

I ett långt och utförligt pressmeddelande berättade Tesla-chefen Elon Musk i förra veckan om företagets ekonomiska kris. Ett stort antal anställda varslas samtidigt som Elon Musk tar över posten som vd. Dessutom fick vi veta att utvecklingen av sedanmodellen Model S skulle bli kraftigt försenad. Något överraskande är det därför att vi nu får se en första glimt av Model S. Tidningen BusinessWeek har lyckats komma över det första fotot som, trots förseningen, sägs föreställa bilens färdiga exteriör.

Det senaste budet är att Model S kan lanseras först 2011. Under skalet återstår mycket utvecklingsarbete, men exteriören uppges redan vara spikad. Mannen som håller upp skynket på bilden har alltså gjort sitt jobb. Teslas nye designchef Franz von Holzhausen kom från Mazda i somras och satte genast igång arbetet med den kommande sedanmodellen.

Uppgifterna om Model S är än så länge skrala. Det enda vi vet med säkerhet är att den får fyra dörrar. Enligt BusinessWeek ska bilen konkurrera främst med bilar som Lexus GS450h och Mercedes E-klass i dess snålaste utförande. Bilen Chevrolet Volt väntas också få en tuff match. Drivkällan tros bli en variant på den elmotor som driver Tesla Roadster och räckvidden sägs hamna på 36 mil. Bilen ska byggas till största delen i aluminium och priset lär ligga omkring 60 000 dollar, 480 000 kronor i dagsläget.

Läs mer