Tesla Model X – första bilderna och informationen

Många går och väntar på Tesla Motors nya modell Model X. Nu är väntan mer eller mindre över för här är första officiella bilderna tillsammans med intressant information.

Det är snart fyra år sedan vi fick en första förhandstitt på Model X, Teslas eldrivna crossoversuv. Därefter har det skrivits spaltmeter om modellen, utan att den har kommit till skott. Bland annat har introduktionen dragits med förseningar och det var först i augusti i år som Tesla meddelade att den är redo för leverans.

Nu har kunder som reserverat Model X fått tillgång till Teslas onlinekonfigurator där just Model X finns med – dock enbart i Signature-utförande (toppversionen). Därigenom har bilder och information kommit ut för allmän beskådan på nätet.

Förutom bilderna, som du kan ta del av i galleriet nedan, ser vi att Model X Signature är paketerad med 90 kWh-batteriet som enligt amerikanska körcykeln tillåter körning på upp till 38,6 mil innan det är dags att ladda batterierna igen.

Framdrivningen sker mer hjälp av två elmotorer, en på 262 hästkrafter som driver framhjulen och en på 510 hästkrafter som driver bakhjulen. Total effekt ligger med andra ord på sanslösa 772 hästkrafter, samma som i Model S P90D. Lika snabb som sitt syskon är däremot inte Model X. 0-97 km/h går på 3,8 sekunder vilket lär betyda 0-100 km/h på 3,9 sekunder. Model S P85D och P90D gör 0-100 km/h på 3,0 sekunder i det av Aston Martin-vd sågade läget som kallas Ludicrous Speed.

Toppfarten är 250 km/h.

Bland standardutrustningen hittar vi bakdörrar av måsvingetyp, eller Falcon Wing-dörrar som Tesla kallar dem, som innehåller sensorer så att de kan öppnas i garage med lågt i tak utan att slå i, autobroms, nyckellöst låssystem och mycket annat. Bland standardutrustningen på Signature-versionen hittar vi dessutom ”autopilot” för automatisk parkering och återstyrning vid vinglig färd, smart luftfjädring med GPS-minnesfunktion, tredje sätesrad för vuxna som kan fällas helt platt ned i golvet, samt en hel del annat.

Priset i USA börjar på drygt 1,1 miljon kronor för Signature-modellen. Till Sverige, åtminstone beställningsbar, väntas Model X i början av nästa år.