Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla Model X officiell – bilder och fakta om helelektriska suven

Efter flera år av väntan – och förväntan – är Tesla Motors nya modell Model X nu äntligen presenterad. Världens första helelektriska suv bjuder på plats för upp till sju och prestanda som hör supersportbilar till.

Förseningar av olika anledningar gjorde att Model X inte kom 2013 som Elon Musk & Co först hade tänkt. Inte heller blev det under 2014, året som utlovades efter första förseningen. Men nu när hösten 2015 har gjort sitt intåg gör även Tesla Model X det. En bil som många förväntar sig stordåd av, en bil som redan har beställts i många exemplar av elbilssuktare världen över.

Model X skiljer sig från Model S genom att vara en crossover-suv, en biltyp som går hem hos allt fler oavsett var i världen de befinner sig. Likheter med Model S finns, både exteriört och interiört, men även olikheter. Främst är det fronten som utan någon riktig grill gör att Model X sticker ut på ett annan vis. En annan utstickande detalj är de bakre sidodörrarna. Dessa är av måsvingetyp, eller Falcon Wings som Tesla kallar dem, och innehåller sensorer som gör att de kan öppnas i exempelvis trånga garage utan risk för islag. Falcon Wings-dörrarna är standard och är till för att förenkla insteget till de båda bakre sätesraderna.

På tal om säten. Model X går att konfigurera i två olika sätesutföranden – två framtill, två i mitten och två baktill, alternativt två framtill, tre i mitten och två baktill. Sex eller sju säten, helt enkelt. I mittraden hoppas vi att huvudutrymmet för vuxna är bättre än i Model S. I bakre raden lär det bli knöligt att sitta som vuxen, dessa båda stolar ska nog främst ses som åkplatser för lite yngre personer.

De som åker i framsätena åker inte bara i vad som är världens första helt eldrivna produktionssuv, utan också i bilen som sägs ha världens största vindruta. Hur stor den är vet vi inte i dagsläget, men man ser tydligt att rutan sträcker sig en bra bit upp över taket, på samma sätt som på vissa Citroën-modeller.

Trots att det handlar om en högre och något mindre slankare bil än Model S hävdar Tesla att luftmotståndet är lika lågt hos Model X med en koefficient på 0,24. Det är lägre än för utgående generation Toyota Prius (som har 0,25). Nya Prius har ännu lägre, dock har vi inte fått en siffra i dagsläget.

En detalj som skvallrar om att Tesla arbetat mycket med luftströmningen runt bilen är bakvingen som är aktiv. Den fälls upp olika mycket vid olika hastigheter. Tre lägen finns.

Två drivlinealternativ finns, fler lär bli aktuella så småningom. Båda alternativen har Teslas nya batteri på 90 kilowattimmar och båda är fyrhjulsdrivna. Instegsversionen heter 90D och har två motorer på vardera 262 hästkrafter, en för vardera hjulaxel. Den gör 0-97 km/h (0-60 mph) på 4,8 sekunder vilket lär betyda 0-100 km/h på 5,0 sekunder. Toppfarten är 250 km/h. Räckvidden med detta effektuttag är enligt amerikanska EPA-körcykeln 41,4 mil. Lägg till några mil så har du en ungefärlig siffra för hur Model X 90D gör i från sig i den lättare europeiska NEDC-körcykeln.

Andra drivlinealternativet heter P90D och har även den två elmotorer. Den framtill på 262 hästkrafter är densamma, men den bakre bjuder på hela 510 hästkrafter. Det ger oss en tid för 0-97 km/h (0-60 mph) på 3,8 sekunder vilket sannolikt betyder 0-100 km/h på 4,0 sekunder. Väljer man till uppgraderingen Ludicrous Speed går det betydligt snabbare. 0-97 km/h (0-60 mph) på supersportbilssnabba 3,2 sekunder och – om vi gör vår egen översättning en sista gång – 0-100 km/h på 3,4 sekunder. Toppfarten är 250 km/h och räckvidden enligt EPA-körcykeln är något kortare i och med det större effektuttaget: 40,2 mil.

Panoramavy från framstolarna.Panoramavy från framstolarna.Panoramavy från framstolarna.
Panoramavy från framstolarna.

Model X är utrustas och kan extrautrustas med en rad olika finesser. Bland annat har den ett klimatsystem som sägs filtrera bort bakterier och annat farligt i luften så att de åkande kan njuta av en ren kombination av kväve och syre (plus lite andra gaser som finns i jordens atmosfär).

Automatisk parkering, farthållare med autobroms, döda vinkeln-varnare och luftfjädring är andra finesser som förmodligen kommer att finnas i en stor del av de Model X som köps.

Några svenska priser har inte annonserat, men i USA kostar Signature-modellen från drygt 1,1 miljoner kronor. De som lägger en beställning på en Model X nu får vänta till andra halvan av 2016 innan leverans sker.