Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080328-tesla-sverige080328-tesla-sverige080328-tesla-sverige
080328-tesla-sverige

Tesla Roadster kommer till Sverige

Många europeiska biltillverkare drabbas hårt av den rekordlåga dollarn då det blir kostsamt att exportera bilar till USA. Omvänt blir det billigare att exportera bilar från USA. Det tänker Tesla dra nytta av, och Sverige kan stå först på tur.

De svenska exportföretagen, däribland Volvo, lider svårt av den lågt stående amerikanska dollarn. Ett ljus i mörkret är dock att vi kan få nya och intressanta bilar till Europa, eftersom det blir billigare för amerikanska tillverkare att skicka bilar till utlandet. En av dessa bilar som kan bli aktuella för export är den omskrivna eldrivna sportbilen Tesla Roadster som nyligen sattes i produktion. Fram tills nu har Tesla Motors inte haft några utförliga planer på att exportera Roadstern, tråkigt nog. Men när det mer och mer verkar som att dollarn inte har någon lägstanivå, tänker Tesla om.

Det här årets produktion på 600 bilar är redan uppbokad, likaså är hälften av nästa årskull tingad. Därmed kan det dröja ett tag innan vi får se något exemplar av den eldrivna sportbilen på den här sidan av Atlanten. Men de kommer. I en intervju med Associated Press säger Teslas säljchef Darryl Siry att planerna för export kommer att snabbas på för att utnyttja den sällsynta situation som råder för tillfället. Siry säger att Tesla alltid har velat exportera Roadstern till Europa, men att man i och med den låga dollarkursen kommer att snabba på arbetet avsevärt. Tesla Roadster säljs i USA med en prislapp på cirka 100 000 dollar.

Enligt Darryl Siry avslöjas datumet för europalanseringen inom ett par månader. Han ville inte säga vilka länder som är aktuella för export, men överraskande nog avslöjade han att Norge och Sverige är troliga kandidater.