090114-tesla-roadst-sport

Tesla Roadster Sport – dyrare och lite snabbare

Den lilla sportiga elbilen blir nu ännu sportigare. Med nya Roadster Sport fördubblar Tesla sitt modellutbud. För ett pristillägg på 200 000 kronor fås en acceleration från 0-100 km/h som går två tiondelar snabbare.

Tesla har fram till i dag levererat drygt 150 bilar. Inte mycket med tanke på att tillverkningen startade tidigt förra året. Ännu mycket färre framstår de 150 levererade bilarna när Tesla avslöjar att omkring 1 100 kunder står i kö på bilar. Om produktionen fortsätter i samma takt kan det förmodligen dröja år innan kunderna längst ned på listan får sina bilar. Kanske är det då bättre att boka upp sig för en Tesla Roadster Sport. Den här veckan börjar Tesla ta in beställningar på en ny, sportigare modell. Men smakar det så kostar det. Grundpriset för Roadster Sport är 128 500 dollar, omkring 1,1 miljoner kronor. Det är en avsevärd prisökning mot vanliga Roadster som går loss på 109 000 dollar, motsvarande 900 000 kronor.

Vad är det då man får för ett pristillägg på nästan 200 000 kronor? Sport-modellen är något snabbare från start än sitt vanliga syskon. 0-100 km/h på 3,7 sekunder jämfört med 3,9 sekunder för vanliga Roadster. Den något kvickare tiden kommer sig av att Tesla har finjusterat elmotorn och höjt vridmomentet en aning. Dessutom har den vanliga fjädringen bytts ut mot en justerbar och hårdare sort.

Tesla bekräftar dessutom i ett pressmeddelande att de är i full gång med utvecklingen av en helt ny modell. Vid slutet av 2011 ska en fyradörrars lyxsedan lanseras, helt eldriven naturligtvis. Modellen går än så länge under namnet Model S.

Läs mer