Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080701-tesla-plug-in-hybrid
080701-tesla-plug-in-hybrid
080701-tesla-plug-in-hybrid
080701-tesla-plug-in-hybrid

Tesla ska bygga praktisk elbil

Tesla Motors har sedan ett tag tillbaka redan presenterat och satt igång produktionen av sin sin elbil Roadster. Nu ska de ta upp kampen med bland annat Fisker Karma eftersom det amerikanska företaget nu bekräftat att de ska tillverka en ”mer normal” modell – en fyrdörrars sedan med plats för fem.

Tesla Roadster har varit en av de bilar som den senaste tiden fått glänsa mest i rampljuset. Kanske inte så konstigt i och med att den är en av få elbilar som faktiskt tillverkas i dag samtidigt som bilens sportiga inriktning och prestanda för klassen saknar motstycke. Men någon praktisk bil kan man inte beskylla den för att vara.

Antagligen är det därför som Tesla Motors i måndags bekräftade uppgifterna om att de snart kommer att sätta igång tillverkningen av en andra modell. I det här fallet handlar det inte om en sportbil med plats för två, utan om en elbil med mer praktiska egenskaper. Det ryktas också om att bilen kan komma som plug-in-hybrid för längre räckvidd. Model S, som den än så länge kallas internt, får fyra dörrar och följer det klassiska sedanreceptet. Drivkällan är en variant på den elmotor som finns i Roadster-modellen och får i det här fallet sin kraft från litium-jonbatterier. Räckvidden sägs hamna på 36 mil.

Teslas nya "familjebil" ska tillverkas i Kalifornien, USA. Något officiellt startdatum är inte satt, men spekulationerna säger i slutet av 2010. Prislappen på bilen blir betydligt mindre än den på Tesla Roadster, cirka 60 000 dollar vilket motsvarar 361 000 kronor med dagens dollarkurs. Roadster kostar ytterligare ungefär 40 000 dollar.

I och med Model S ger sig Tesla Motors in i kamp med huvudkonkurrenten Fisker Karma som beskylls för att ha stulit detaljer och designelement från just Tesla.

En annan anmärkningsvärd detalj rörande Tesla Motors är att de hittills i år endast levererat tre Roadster av planerade 650 stycken. Dessa tre bilar var dessutom ett och ett halvt år försenade till kund.

Läs mer