Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Libell

Tesla uppdaterar Model S P85D – nu löjligt snabb!

Tycker du att Tesla Model S P85D med sina 0-100 km/h på 3,3 sekunder är galet snabbt? Vänta då bara på uppdateringen, nu blir den löjligt snabb.

Fyrhjulsdrivna 700-hästarselbilen Tesla Model S P85D (provkörning på länken) är redan snabb. Med ett skjutreglage på skärmen kan man ställa in två accelerationslägen – Sport och Insane (galen/sinnessjuk på svenska). I Insane-läget gör bilen 0-100 km/h på 3,3 sekunder (0-60 mph på 3,2 sekunder). En riktigt fin siffra som många sportbilar av rang inte kan matcha.

Tesla Motors vd Elon Musk har nu avslöjat att hans företag kommer med en uppgradering för 5 000 dollar, motsvarande 42 750 kronor plus arbetskostnader (erbjudandet endast tillgängligt under sex månader), som ger Model S P85D ytterligare ett accelerationsläge. Men går det att toppa något som heter Insane Mode? Ja, om man tar Mel Brooks humor till sin hjälp. Elon Musk och hans anställda har nämligen tittat på Mel Brooks komediklassiker ”Det våras för rymden” (Spaceballs är den engelska titeln) och fastnade där för ”Ludicrous speed” som är den löjligt snabba fart, snabbare än ljusets hastighet, som Dark Helmets rymdskepp kör i när det jagar ikapp Lone Starrs och Barfs skepp Eagle 5. Därför är det tredje accelerationsläget döpt till Ludicrous Mode. Ludicrous på svenska betyder ungefär löjligt, eller orimligt.

I det nya, löjligt snabba läget gör Tesla Model S P85D plötsligt 0-100 km/h på 2,9 sekunder (0-60 mph på 2,8 sekunder). Två komma nio sekunder!

Det är snabbare än många supersportbilar, exempelvis Lamborghini Huracán (3,2 sekunder) och Porsche 911 Turbo S (3,1 sekunder). Det är till och med snabbare än Ferraris sprillans nya modell 488 GTB som gör 0-100 km/h på 3,0 sekunder.

Elon Musk informerade också om två nya Model S-modellversioner. En billigare och bakhjulsdriven variant av modellen med 70 kWh-batteriet (finns endast med fyrhjulsdrift i dag) samt en variant med ett nytt 90 kWh-batteri som sägs ge en räckvidd på omkring 48,3 mil vid landsvägskörning. Denna 90 kWh-variant, som lär heta P90D, kan också få Ludicrous Mode men då till ett pris av 10 000 dollar, vilket motsvarar 85 500 kronor.

Vid köp av ny Model S med 85 kWh-batteriet kan man för 3 000 dollar, motsvarande 25 600 kronor, uppgradera bilen till 90 kWh-varianten. Befintliga 85 kWh-ägare kan också uppgradera, men Tesla rekommenderar det inte om man inte har problem med räckvidden.

Om du inte fattade ett jota av vad vi skrev i andra stycket om ”Det våras för rymden” så bjuder vi nedan på klippet från scenen där de kör i ”Ludicrous speed”.

https://youtu.be/EH7dDzDWyHk

Gilla på Facebook för fler videoklipp!