Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla valde Texas till nya Cybertruckfabriken

Elon Musk valde som väntat bort Kalifornien när han bestämde plats för en nya bil- och batterifabrik.

Den nya fabriken ska byggas strax intill Austins flygplats och bli vad Elon Musk kallar ett "ekologiskt paradis".

Fem minuter ifrån flygplatsen i Austin och utmed Texas Coloradofloden. Det blir Texas som vinner dragkampen om Teslas nya bil- och batterifabrik.

Elon Musk har under hela coronakrisen varit starkt kritisk till hur myndigheterna i Kalifornien hanterat karantänsbestämmelserna och han har i flera månader hotat med att dels flytta hela sin verksamhet från Fremont och dels bygga sin nya bilfabrik någon annanstans.

Och så blir det.

Texas ställdes sig tidigt på Elon Musks sida i konflikten med Kalifornien och lovade Musk förmåner och skattelättnader. Även Tulsa i Oklahoma var en aktuell ort men valet föll till slut på Austinområdet.

I den nya fabriken ska Tesla bygga sin nya pickup Cybertruck men även lilla Model 3 och suvversionen av Model 3, Model Y samt lastbilen Semi. Tesla satsar närmare 10 miljarder kronor på fabriksbygget och ska anställa cirka 5 000 personer i den nya fabriken.

Enligt Musk kommer Tulsa att finnas med på en lista över intressanta orter för framtida projekt.

I slutet av mars i år hade närmare 4 400 svenskar förbeställt en Cybertruck. Enligt Elon Musk har 535 000 personer betalt 100 amerikanska dollar i en förhandsbokningsavgift.

Elon Musk visade Cybertruck vid en uppmärksammad show förra hösten. Visningen blev direkt en snackis då en sidoruta gick sönder när Musk skulle visa hur stark den var. Eftersnacket handlade om ifall det var meningen att rutan skulle gå sönder - för att skapa extra uppmärksamhet.

Många har också diskuterat designen på bilen. Tyska bilprovningen TÜV menar att Cybertruck den form som visades av Elon Musk inte kommer att klara de krockkrav som finns för ett godkännande i EU.

Cybertruck väger också över 3,5 ton vilket i Sverige kräver ett så kallat C1-körkort.