Tesla vill slippa backspeglar

När han inte drömmer om höghastighetståg bygger Elon Musk elbilar och nu vill han att dessa inte ska behöva ha konventionella backspeglar. Tesla vill gå över till kameror och lobbar för en lagändring.

Samtidigt som han drömmer om svävande höghastighetståg mellan San Fransisco och Los Angeles driver Elon Musk Tesla Motors och när det gäller biltillverkningen drömmer han betydligt mer detaljerat. Tesla Motors arbetar just nu för att genomdriva en lagändring i USA. Målet är att de ska få bygga och sälja sina bilar utan vanliga backspeglar.

 Att man vill sätta in dyra och komplicerade kameror och bildskärmar i bilarna i stället för enkla och billiga speglar har sin enkla förklaring i luftmotstånd. De utstickande ytterbackspeglarna är en stor källa till turbulens och ökat luftmotstånd och därmed ökad förbrukning och minskad räckvidd.

 När Teslas kommande familjebil Model X har visats i konceptform har det varit med kameror i stället för backspeglar och så vill de förstås att det ska vara även när bilen sätts i produktion. Enligt rapporter från amerikansk media för Tesla samtal med National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA, om dispens eller till och med en lagändring.

 Tesla är långt ifrån de första som har kommit på tanken att byta speglar mot kameror. Så gott som alla framåtblickande konceptbilar saknar konventionella backspeglar och när Mikael Stjerna fick tillfälle att provköra snålbilen Volkswagen XL1 i våras var det med kameror och skärmar i stället för speglar.