Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Libell

Teslas autopilot lanseras i dag

Enligt Elon Musk kommer Model S-ägare från och med i dag att få stöd för autopilot i sin bil.

Den senaste mjukvaruuppdateringen till Model S, Version 7, ska lanseras i dag torsdag, det meddelade företagets vd Elon Musk i en tweet för några dagar sedan. Enligt honom kommer uppdateringen bland annat att installera en funktion som Musk kallar för ”autopilot”.

Det betyder dock inte att bilen kommer att bli helt självkörande, inte just nu i alla fall, snarare att funktionen kan assistera vid filkörning och filbyten samt parkera sig själv. I USA har redan några så kallade ”early adopters” fått testa en beta-version av systemet under den senaste månaden, och ett fåtal journalister har fått chansen att provåka. Det dröjer dock till någon gång under nästa vecka innan mjukvauuppdateringen kommer att bli tillgänglig för bilar på den svenska marknaden.

Med hjälp av bilens parkeringssensorer, en kamera i vindrutan och radar känner bilen av omgivningen och kan på egen hand ta sig fram i trafiken. Med tanke på att systemet ännu är under utveckling bör det dock ses som en avancerad farthållare, och ansvaret ligger fullständigt på föraren. Du kan alltså inte lämna över körningen till bilen samtidigt som du läser dagstidningen.

Systemet har en hel del likheter med det system som Audi använder sig av och som Teknikens Värld fick testa tidigare i sommar.

Enligt tidigare uttalanden från Musk kommer det dröja ett till tre år innan Tesla-bilar kommer vara redo att bli helt självkörande. Efter det kan det ta ytterligare några år innan tekniken blir godkänd att användas på allmän väg.

https://twitter.com/elonmusk/status/653005894922276865

Nedan kan du se en film från när amerikanska Jalopnik fick chansen att testa Teslas nya autopilot.

https://youtu.be/3yCAZWdqX_Y

Gilla på Facebook för fler videoklipp!