Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teslas Gigafactory i Nevada blir världens största byggnad när den är färdigbyggd.Teslas Gigafactory i Nevada blir världens största byggnad när den är färdigbyggd.Teslas Gigafactory i Nevada blir världens största byggnad när den är färdigbyggd.
Teslas Gigafactory i Nevada blir världens största byggnad när den är färdigbyggd.

Teslas Gigafactory-fabrik kan hamna i Nederländerna eller i Tyskland

Elbilstillverkaren Tesla har redan två ”Gigafactories”, en i Nevada och en i delstaten New York. Men som vi berättat tidigare vill Teslas vd Elon Musk expandera och även ha bilproduktion utanför USA, bland annat i Europa. Och nu verkar man ha kommit en bit på vägen. Uppgifter gör nämligen gällande att Tesla för diskussioner med tyska och nederländska myndigheter.

Det är The Wallstreet Journal som kommer med de nya uppgifterna. Enligt tidningen ska Tesla i detta nu diskutera en eventuell bilfabrik, en Gigafactory, med tyska och nederländska myndigheter. Diskussionerna ska dock vara i ett inledande stadium, och inget av länderna ska vara garanterade något avtal.

Att det är just Tyskland och Nederländerna man samtalar med är dock inte så förvånande. Teslas huvudkontor i Europa ligger i Amsterdam, och i tyska staden Prüm äger elbilstillverkaren Grohmann Engineering sedan tidigare. Grohmann Engineering, som efter Teslas köp numera heter Tesla Grohmann Automation, jobbar med att ta fram automatiserad produktionsteknik – utrustning som varit mycket viktig i samband med produktionsstarten av Tesla Model 3.

Teslas vd Elon Musk har tidigare sagt att Tyskland är det ”ledande alternativet” i racet om Gigafactory-fabriken eftersom man i sådana fall skulle kunna placera den nära den tysk-franska gränsen, nära både Belgien och Luxemburg, vilket skulle vara ett strategiskt bra läge för Tesla.

Oavsett hur det blir med Gigafactory-fabriken i Europa lär det inte bli Teslas första fabrik utanför USA. Nyligen presenterade elbilstillverkaren att nästa Gigafactory-fabrik kommer att byggas i Shanghai, Kina. Den fabriken ska kunna bygga en halv miljon bilar om året enligt Tesla.

Den europeiska Gigafactory-fabriken är tänkt att producera både elbilar och batterier. Ett beslut om den europeiska fabriken väntas komma innan året är slut.