Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080815-the-scorpion080815-the-scorpion080815-the-scorpion
080815-the-scorpion

The Scorpion – snabb bensin/vätgashybrid

Amerikanska Ronn Motor Company ska visa en annorlunda skapelse på SEMA Show i Las Vegas i november. Det intressanta är inte sportbilens böljande formgivning, utan vad som sitter under skalet – en Honda-V6 med dubbelturbo på 450 hk samt ett vätgassystem för att göra driften billigare och grönare.

Allt fler biltillverkare försöker komma på nya sätt att ta sig runt de höga bensinpriserna och den allt mer påtagliga klimatdebatten. Många mindre individuella bolag försöker sig på mer extrema konstruktioner för att få sin tid i rampljuset. Förhoppningsvis leder det den globala utvecklingen framåt och sätter fart på de stora bjässarna.

Senast i raden att presentera intressanta lösningar är Texasbaserade företaget Ronn Motor Company. Skapelsen på bilderna har de döpt till The Scorpion. Bränslesystemet som används i bilen kallar de Hydrogen Fuel Injection, vilket på enklare svenska betyder att bilen är utrustad med en V6-motor från Honda som matas med hjälp av dubbla turboaggregat. Totalt levererar den 450 hästkrafter. Motorn är dock modifierad eftersom det vid insprutningen inte enbart är bensin som matas in, utan en blandning av bensin och vätgas (60-70 procent respektive 30-40 procent). Vätgasen uppstår via en elektrolytisk process där vatten spjälkas i ett separat system.

Hur mycket bensin/vätgasblandningen mildrar utsläppen är okänt, men enligt Ronn Motor Company sägs bilen dra 0,59 liter per mil. Ingen speciellt imponerande siffra i sig, men man ska ta hänsyn till att The Scorpion är en sportbil som gör 0-96 km/h på 3,5 sekunder.

Är man intresserad av att bli en av få ägare till den här bilen får man i USA hosta upp 150 000 dollar vilket med dagens dollarkurs motsvarar 952 000 kronor. Bilen finns dock ännu inte för leverans.

The Scorpion ska visas upp på SEMA Show i Las Vegas som äger rum mellan 4 och 7 november i år.