Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100701-think-city-ev-cup100701-think-city-ev-cup100701-think-city-ev-cup
100701-think-city-ev-cup

Think City i racingställ

Den lilla norska elbilen Think City är kanske inte den första bilen som dyker upp när man tänker på motorsport men nu finns det en racingversion. Think City Ev Cup har redan hunnit ställa upp i världens första elbilslopp.

 Norska elbilstillverkaren Think är inget undantag från alla biltillverkare som kämpar för att kombinera de två ytterligheterna sportighet och miljövänlighet. Årets upplaga av 24-timmars på Le Mans innehöll en hel del miljötänk. Audi och Peugeot körde sina snåldieslar och Porsche ställde upp med en GT3 Hybrid. Think satsar inte riktigt lika stort men nu har faktiskt även de gett sig in i motorsporten.

I helgen som gick ställde Think upp i Start Eco Trials, världens första tävlingslopp för elbilar, i London. Motståndet var dock knapert, enda mottävlanden var Tesla Roadster. Nästa år blir det bättre när Think City ska köras i helelektriska EV Cup. Trots att det är motorsport det handlar om så har den lilla elbilen inte förvandlats till något prestandamonster, men lite vassare är den allt. EV Cup-versionen av City är 70 kilo lättare än standardmodellen, vilket kommer sig av att interiören är urblåst och ersatt med en ensam racingstol. Dessutom har alla fönsterglas ersatts av lättare plastrutor. Drivlinan är oförändrad så när som på en uppdaterad kontrollenhet för den 30 kW starka elmotorn. För att bilen ska klara av de enorma g-krafterna när det går som allra snabbast (110 km/h) har fjädringen bytts mot en sportvariant som gör City något lägre än vanligt. 

Test och provkörningar

Läs mer