Foto: Polisen

Tidig julklapp från poliser till cykelförbrytare

I Umeå stoppar polisen cyklister – men ger gåvor i stället för böter. Detta i en led att informera om vikten av att synas i mörker.

För de flesta trafikanter följs lagöverträdelser av böter. Det gällde dock inte de cyklister i Umeå som under fredagsmorgonen färdades i Ersboda utan lampa på sin cykel. De stoppades och fick i stället en gåva av polisen – i form av en lampor och reflexer.

Den tidiga julklappen till trafiksyndarna är en del i en informationskampanj polisen gör tillsammans med Umeå kommun för att informera om vikten av att synas i mörker. En liknande aktion gjordes under oktober månad.

– En del har försökt att undvika oss men när vi ropat har de kommit tillbaka. Då har de varit lite skamsna men väldigt tacksamma, säger Johan Lindgren, polisassistent, till SVT Nyheter Västerbotten.

Polisen har fått bidrag från Brottsförebyggande rådet för att kunna genomföra kampanjen och har även hjälpt cyklister att montera lyset.

Nedan kan du se vilka utrustningskrav som Transportstyrelsen listar för cykel rörande reflexer och belysning. Att cykla i mörker utan lyse ger normalt 500 kronor i böter.

En lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får var av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut.

Strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.

Röd reflex baktill, vit reflex framtill och vit eller orangegul åt sidan.