Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080527-mcqueen-porsche
080527-mcqueen-porsche
080527-mcqueen-porsche
080527-mcqueen-porsche Foto: unknown

Till salu: McQueens Porsche Le Mans

Du kan aldrig bli lika cool som Steve McQueen. Men om du har ett tiotal miljoner som ligger och skräpar kan du i alla fall köpa hans Porsche 908/2. Bilen som McQueen körde i filmen Le Mans från 1971 säljs på auktion senare i sommar.

I princip allt som Steve McQueen någonsin nuddade eller ens tittade på verkar i dag kunna säljas för hur mycket som helst. Inte minst de bilar han körde. I augusti i fjol såldes McQueens Ferrari Berlinetta Lusso från 1963 för närmare 14 miljoner kronor. Bonhams och Butterfields förväntar sig att McQueens Porsche 908/2 ”Le mans” ska gå för nästan lika mycket när den går upp för auktion mot slutet av sommaren. Räkna med ett slutbud på ungefär 12 miljoner kronor, vilket får anses billigt då man inte bara får en ytterst potent bil utan även ett stort stycke motorhistoria.

Historien kring Porschen är att McQueen köpte bilen för att ställa upp i 12-timmarsloppet i Sebring år 1970. Som andreförare anlitade han Formel-1-föraren Peter Revson. Tillsammans utmanade de de stora Ferrari-, Ford- och Porschestallen. Och de gjorde det bra. McQueen låg i ledning ända till sista varvet då han blev omkörd av Mario Andretti som körde för Ferrari. Senare samma år körde McQueen bilen i 24-timmars loppet på Le Mans med två kameror monterade på karossen. Bilderna från loppet blev sedan grundmaterialet till den dokumentärliknande filmen Le Mans som kom 1971.

McQueens Porsche 908/2 har en 3,0-liters åttacylindrig boxermotor som producerar cirka 350 hästkrafter. Det kanske inte låter så mycket enligt dagens mått, men med tanke på att bilen inte väger mer än 640 kilo blir effektsiffrorna något mer skrämmande.