Tillverkningen av nya Volvo XC90 har påbörjats

Förseriebilar har byggts, men i dag var det produktionsstart för nya Volvo XC90 på riktigt. Därmed har allvaret för nya TA3-anläggningen med 300 robotar och personal börjat.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Förra våren, 24 april närmare bestämt, fyllde Torslandaverken, eller Torslandafabriken som den kallas i dag, 50 år och Volvo passade på att samtidigt formellt inviga den nya tillverkningsanläggningen TA3 som är på 24 000 kvadratmeter och fylld med toppmodern utrustning.

Den riktiga invigningen gick av stapeln först i dag när skarpa tillverkningen av nya Volvo XC90 påbörjades. Tidigare har förseriebilar rullat av fabriksbandet, men nu var det alltså tillverkningen av bilar som ska gå till försäljning som drog igång.

Volvo har med andra ord satsat stort. TA3 är ett resultat av märkets väg mot att stå på egna ben efter att ha varit i Fords ägo mellan 1999 och 2009. XC90 är Volvos första modell sedan Ford-eran som inte har något med den amerikanska jätten att göra. Volvo har plöjt ner åtskilliga miljarder kronor för att ta fram den skalbara SPA-arkitekturen och helt egna drivlinor, Drive-E, som tekniskt ligger i absolut framkant.

Satsningen är vågad men ett måste för att Volvo en vacker dag ska nå de 800 000 producerade bilar årligen som man satt upp som mål innan 2020 års utgång.

TA3 är ett viktigt delmål då anläggningen ökar produktionskapaciteten i Torslanda från tidigare 200 000 till dagens 300 000 bilar årligen.

Nya XC90 och TA3-anläggninen för dessutom med sig något positivt i form av fler arbetstillfällen. Ett tredje skift har man redan flaggat för att införa och 1 300 personer måste anställas, 80 procent av dessa i fasta tjänster.

Dagens tillverkningsanläggningar inom bilindustrin innebär mycket automatiskt arbete där robotar sköter stora delar av produktionen. TA3-anläggningen innehåller robotar, 300 stycken, men graden av automatiserat arbete är ändå lägre än tidigare. Volvo har satsat på ett större samarbete mellan maskin och människa vilket ger positiva effekter i form av lägre investeringskostnader, bättre utnyttjande av golvyta samt mindre team med montörer, något som ger högre effektivitet och reducerar antalet tillfällen med stillastående produktion.

I filmen ovan från GT/Expressen får vi se det historiska ögonblicket i dag när produktionen av nya XC90 kom igång. I filmen nedan kan vi njuta av bilder från 50 år i Torslandafabriken. Vill du se själva tillverkningen av nya XC90, se då denna film

.

https://youtu.be/359bfS5e6gU

Gilla på Facebook för fler videoklipp!