Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tio saker vi stör oss på i trafiken

Det finns bilister som är exemplariska i trafiken, men det finns också bilister som är usla på att köra med hjälp av det som finns innanför pannbenet och struntar i att följa regler och sunt förnuft.

Här är listan över saker vi stör oss på i trafiken. Vi valde att begränsa oss till tio punkter... de värsta synderna.

10. Den heldragne

Ett vanlig problem, kanske framför allt i storstäderna där det friskt körs över heldraget med antingen ena hjulsidan eller i värsta fall båda. Om det så är för att snedda lite eller för att göra ett filbyte – båda tingen är lika dumma.

9. Stressvargen

2+1-vägar i all ära, de hyllas ur trafiksäkerhetssynpunkt, men jämfört med en redig motorväg står de sig slätt. Det är en jakt som bryter ut så fort två filer ska bli en. Tio bilar ska försöka köra om på de futtiga hundratals meter som kvarstår – bara för att komma om en bil som kör tre kilometer i timmen långsammare.

8. Den vänsterorienterade

Det är allt för många som inte känner till att det finns något som heter högerregeln. När du ser en skylt som den här ovan betyder det ”Varning för korsning” och att högerregeln ska tillämpas. Men du, bara för att du kommer från höger är det inte fritt fram hur som helst. Ha uppsikt och säkerställ att det är fritt att köra över korsningen utan problem. Det kan komma någon från vänster som inte känner till högerregeln, eller ännu värre – det kanske kommer ett barn cyklandes.

7. Pendlaren

Var och varannan bil i dag har farthållare. De flesta bilister lär känna till hur en sådan fungerar, men ändå träffar man dagligen på förare som pendlar upp och ned i hastighet på långa, fina raksträckor genom Småland eller något annat fint svenskt landskap. Tänk vad många hårdjobbande gasfötter hade fått vila ut, redo att exempelvis bromsa, om den där knappen på/bredvid ratten hade aktiverats.

6. Sneddaren

Foto: 2014 Getty Images

Visst har vi alla någon gång fått släppa på farthållaren eller trycka på bromspedalen efter att blivit omkörda av en hurtigare bilist som utan marginal trycker sig in i högerfilen igen – utan något som helst avstånd till din front. Sluta med det! Och när det finns risk för stenskott eller om det är snorblött ute – då ska du ”snävkörande” förare utöka marginalerna än mer.

5. Fartsumparen

Något av samma kategori som sexan ovan. En bil har legat och tryckt bakom dig en längre stund, bestämmer sig för att köra om – ofta bara ett par kilometer snabbare än vad du kör i – kör in framför dig efter avslutad omkörning för att sedan... sakta ned! Varför körde bilisten om dig om tanken nu ändå är att köra långsammare än vad du gör och därmed hindra dig?

4. Vänstersnigeln

Många retar upp sig på bilister som ligger i vänstra filen, med andra ord omkörningsfilen. Ligger där och fiskör under rådande hastighetsbegränsning. Antingen är det bara hål i huvudet men ofta är det en telefon med i bilden. Kör du långsammare än andra – håll till höger!

3. Rumpsniffaren

Denna kategori bilister är det mer regel än undantag att man stöter på i trafiken. Du kör där fint i din fil och när du tittar i backspegeln ser det ut som att en grill med tillhörande strålkastare har bosatt sig i ditt baksäte. Det är bara en häcksniffare (finns många andra epitet på denna bilisttyp) som inte har insett hur viktigt det är att hålla avstånd.

2. Sociala drummeln

Foto: Glenn Lindberg

Inte högst upp, men nästan, finner vi det senaste årets kanske mest omdiskuterade trafikbeteende, nämligen den som inte ger upp mobiltelefonen bakom ratten. Trots ny lag sedan december förra året syns telefonprataren med handhållen mobil i nästan var och varannan bil. Och pratas det inte i telefon så sms:as det eller skrivs på Facebook, allt för att störa bilkörningen så mycket som möjligt. Ett ofog som måste sluta någon gång. Hårdare lagar?

1. Mörkläggaren

På första plats hittar vi bilisten som döljer sin rutt. Vi syftar naturligtvis på alla de som svänger, kör i rondell eller byter fil utan att ha minsta lilla tanke på att använda blinkersspaken till vänster om ratten. Senast i går körde jag ett par mil bakom en Passat, trots körning ut på motorväg, tillbaka på landsväg och in i tätbebyggt område med många svängar i korsningar användes blinkersen endast en gång – när bilisten skulle köra upp på sin uppfart. Suck! Jag har sagt det förr och gör det igen – se till att blinkersspaken samtidigt uppdaterar din status automatiskt på Facebook. Då kanske vi hade fått se ett blinkande Sverige igen, för som det är nu så ser det bedrövligt ut.

Ja, så här ser alltså vår lista ut över tio saker vi stör oss på i trafiken. Vilka saker stör du dig på? Berätta med en kommentar nedan.