Tiotusentals svenska bilar inte åtgärdade efter dieselgate
Bara omkring 170 000 av totalt 228 000 svenska dieselgate-bilar har åtgärdats. Ägarna till över 50 000 bilar har alltså valt att inte uppdatera sina bilar.
I september 2015 avslöjades ett mångårigt fuskprogram inom Volkswagen-koncernen. Fusket gick ut på att få många av koncernens dieselfordon att prestera bättre vid utsläppstest än vid verklig körning och på så vis klara de gränser som gör bilarna godkända på olika marknader, framför allt den amerikanska.
Volkswagen erkände att de systematiskt fuskat och tvingades därför återkalla elva miljoner bilar världen över (i USA erbjöds ägarna återköp) varav omkring 228 000 i Sverige.
Volkswagen tvingades ta fram ett åtgärdspaket där berörda dieselmotorer skulle uppdateras eller uppgraderas, antingen med ny mjukvara eller, som i fallet med 1,6-litersdieselmotorerna, med ny hårdvara. Ett år efter skandalen uppdagades, senhösten 2016, hade samtliga åtgärdsmetoder godkänts av myndigheterna (tyska Kraftfahrt-Bundesamt, KBA).
Ägare av berörda dieselbilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda och Seat började uppsöka sina verkstäder för att få bilarna uppdaterade med utsläpp enligt regelboken men med bibehållen prestanda och förbrukning.
Ganska omgående började ägare klaga på att karaktären i bilarna hade förändrats. Ägare i Sverige hörde av sig till oss på Teknikens Värld, över 100 000 ägare ute i Europa började göra väsen och gadda ihop sig för att gemensamt stämma Volkswagen, och i Australien såg vi samma form av sammangående för att tillsammans ta kampen mot den tyska fordonskoncernen.
LÄS MER: Volkswagen-bilarna blir slöare efter åtgärd
Teknikens Värld testade flertalet berörda dieselbilar från Volkswagen-koncernen och vi kunde slå fast att körbarheten tydligt förändrades. Läs mer om det här.
Vi på Teknikens Värld var tidiga med att testa berörda dieselmodeller från Volkswagen, Audi, Skoda och Seat. Vi testade flertalet bilar före åtgärd och efter åtgärd, och vi kunde slå fast att körbarheten förändrades dramatiskt, trots att Volkswagen utlovade oförändrad prestanda och bränsleförbrukning.
Alla utsagor om försämrade bilar efter åtgärd verkar ha fått många svenska ägare av berörda bilar att dra öronen åt sig. Enligt Sveriges Radio Ekot har endast omkring 170 000 bilar av 228 000 berörda bilar i Sverige åtgärdats. Över 50 000 bilar kör därmed omkring med samma mjukvara/hårdvara som innan dieselgate-skandalen avslöjades, det vill säga de släpper ut för mycket kväveoxider (NOx).
– Man har hört för mycket dåligt om den här åtgärden. Och där kan man väl säga att Volkswagen kanske misslyckats med att förklara hur viktigt det här är, det säger Carl-Erik Stjernvall, som är teknisk expert på intresseorganisationen Motormännen, till Sveriges Radio.
Ägarna som inte har uppdaterat sina bilar kan inte tvingas till det. Enligt Transportstyrelsen är ett miljöperspektiv inte skäl nog för tvång, endast trafiksäkerhetsmässiga uppdateringar kan leda till krav som man inte kommer undan.
– Det är ju tråkigt nog så att det finns en gråzon här i lagstiftningen, där myndigheter inte ser någon möjlighet att kliva in och ta ansvar, det säger Carl-Erik Stjernvall på Motormännen till Sveriges Radio.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se