Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: And-One / Shutterstock

Tjalla på rattfulla, uppmanar MHF och Bilprovningen

Andelen rattfyllerister som grips efter tips från allmänheten har minskat med hela 90 procent på bara 20 år. Nu uppmanar MHF och Bilprovningen allmänheten att skärpa sig. 

En fjärdedel av alla som dödades på vägarna förra året förolyckades på grund av rattfylleri, enligt Trafikverkets djupstudier. Samtidigt visar statistik från polisen att andelen rattfyllerister som grips efter tips från allmänheten har minskat med 90 procent under de senaste 20 åren, från 6 000 till knappt 600. 

Därför går Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) ut tillsammans med Bilprovningen i dag, på Trafiknykterhetens dag den 25 maj, och uppmanar allmänheten att anmäla trafiknykterhetsbrott. 

– Vi vill se ett ökat civilkurage från allmänheten, när det gäller att tipsa polisen om misstänkta rattfyllerister. Det handlar om att rädda liv och se till att färre människor dödas och skadas allvarligt till följd av rattfylleri, säger MHF:s projektledare Tomas Jonsson. 

Vid akuta pågående rattfylleribrott ska man alltid ringa larmnumret 112. Skjutsar grannen sina barn rattfull till fotbollsträningen varje söndag? Den typen av tips om misstänkta rattfyllerister lämnas på polisen.se eller via 114 14.