Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe / Expressen Lifestyle

El nu populärast bland tjänstebilsförare

Elbilar är för första gången det mest populära valet för tjänstebilsförare enligt en undersökning från LeasePlan. Över 40 procent av de tillfrågade skulle välja en eldriven bil vid nästa byte. Samtidigt backar diesel kraftigt.

Tjänstebilsförare är viktiga för omställningen till en fossilfri fordonsflotta, eftersom de oftast kör nya bilar – och företag i allt större utsträckning har krav gällande miljö. Många tjänstebilsförare blir därmed ofta förare av bilar med den senaste tekniken och där ingår elektrifierade modeller.

LeasePlan gör varje år en kartläggning över hur tjänstebilsförare ställer sig till eldrivna bilar. För första gången har el blivit det mest populära valet gällande drivmedel. Bland 3 600 svarande uppger 41 procent att de skulle välja elbil om de skulle göra sitt tjänstebilsval i morgon. Det är tio procentenheter fler än förra året. Samtidigt backar diesel kraftigt.

– Det är glädjande att efterfrågan ökar så snabbt och att fyra av tio vill välja en eldriven bil nästa gång de byter bil. För första gången i mätningens historia hamnar el högst upp på tjänstebilsförarnas önskelista. Samtidigt visar undersökningen att bristen på laddstationer fortsatt är ett problem, säger Marcio Hociko, vd för LeasePlan Sverige, i ett pressmeddelande.

Bristen på laddstationer är ofta på tapeten när man pratar om anledningar till varför vissa inte vill välja elbil. I den här studien var det 70 procent som såg det som ett problem och intressant är att det är fler än förra året när samma fråga ställdes. Endast fem procent tycker att det finns tillräckligt med laddstationer i Sverige. Ett annat vanligt ”hinder” är för kort räckvidd, hela 81 procent såg det som ett bekymmer.

Fortfarande anser många (51 procent) tjänstebilsförare, som vi rapporterat om många gånger, att regeringen inte gör tillräckligt för att främja övergången till elbilar. Nyligen gjordes förändringar gällande reglerna för tjänstebilar, vilket innebar att det blir dyrare med i stort sett alla typer av bilar. Ekonomi är naturligtvis också en avgörande faktor för många tjänstebilsförare (49 procent i undersökningen).

Vilket bränsle skulle du välja?

2021 års studie inom parentes.

 

El, 41 procent (31)

Bensin + el, 35 % (32)

Diesel + el, 22 % (33)

Diesel, 10 % (19)

Bensin, 3 % (3)

Bensin + Fordonsgas, 1 % (1)

Bensin + Etanol, 0 % (0)

Vet ej, 5 % (5)

 

Källa: LeasePlan

Vad avgör ditt val av bränsle?

2021 års studie inom parentes.

 

Räckvidd, 50 % (52)

Ekonomi, 49 % (43)

Företagets bilpolicy, 36 % (35)

Koldioxidutsläpp och miljön, 33 % (37)

Bränsleförbrukning, 25 % (28)

Lättillgängligt, 22 % (23)

Beskattningsregler, 21 % (25)

Miljöbilspremier, 14 % (17)

Annat, 3 % (3)

 

Källa: LeasePlan