Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Så mycket kostar Volkswagen ID.3 som tjänstebil/förmånsbil

Volkswagen håller fortfarande inne på prisuppgifterna för elbilen ID.3, men i och med att Skatteverket tillåter beräkning av förmånsvärdet för modellen får vi lite mer kött på benen.

Volkswagen ID.3 har stått i rampljuset ända sedan första presentationen i maj 2019. Men trots en större presentation under hösten och Sverigepremiär för tio dagar sedan har Volkswagen Sverige inte klämt ur sig några exakta prisuppgifter. Det enda som meddelats är ”under 410 000 kronor” för ID.3 1st Edition och ”under 350 000 kronor” för instegsmodellen med lilla batteripaketet på 45 kWh.

Nu har Skatteverket lagt in Volkswagen ID.3 i sin bilförmånsberäknare och då blottas inköpspriset. Tre modellversioner finns inlagda i kalkylatorn; instegsmodellen ID.3 Pure, mellanmodellen ID.3 Pro samt introduktionsmodellen ID.3 1st Edition. De båda sistnämnda har samma batteristorlek på 58 kWh (nettokapacitet) och en räckvidd på 42 mil enligt WLTP-körcykeln. Dessa båda kostar 409 900 kronor.

Instegsmodellen med 45 kWh-batteri för 33 mils räckvidd kostar 349 900 kronor. Ytterligare en modellversion, ID.3 Pro S, kommer att adderas senare. Den har ett batteripaket på 77 kWh som enligt WLTP-mätmetoden ska räcka till 55 mils körning.

LÄS MER: Så upplevs Volkswagen ID.3

Foto: Volkswagen

Vill man ta en ID.3 via sin arbetsgivare, det vill säga som förmånsbil, kan man nu räkna ut kostnaderna. Samtliga tre modellversioner har, trots att specifikationerna och inköpspriserna skiljer sig, samma kostnadsberäkning där de utgår från ett förmånsgrundande pris plus justering (nybilspris för jämförbar icke elektrisk bil) på 238 400 kronor.

Efter den reducering om 10 000 kronor som elbilar, laddhybrider och gasbilar får hamnar det årliga förmånsvärdet på 26 427 kronor. Det motsvarar ett förmånsvärde på 2 202 kronor per månad.

LYSSNA: Så låter Volkswagen ID.3

Foto: Volkswagen

En konkurrent till Volkswagen ID.3 är Kia e-Niro som har ett förmånsvärde på 25 292 kronor per år eller 2 107 kronor per månad. En annan konkurrent är Nissan Leaf som med stora batteriet på 62 kWh har ett årligt förmånsvärde på 24 139 kronor, eller 2 011 kronor i månaden.

Vad just din nettokostnad landar på kan du själv räkna på baserat på marginalskatten.

LÄS OCKSÅ: Så mycket kostar Polestar 2 som förmånsbil