Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo har tappat stora marknadsandelar, men är fortfarande största märke på tjänstebilsmarknaden.Volvo har tappat stora marknadsandelar, men är fortfarande största märke på tjänstebilsmarknaden.Volvo har tappat stora marknadsandelar, men är fortfarande största märke på tjänstebilsmarknaden.
Volvo har tappat stora marknadsandelar, men är fortfarande största märke på tjänstebilsmarknaden. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Vinnarna på tjänstebilsmarknaden

Premium Tjänstebilsmarknaden rasar efter skattehöjningar. Volvo tappar rejält, medan vinnarna heter Kia, Ford och Tesla.

Företagsmarknaden haltar betänkligt under 2022. Totalt sett har försäljningen till företag minskat från 126 000 till 97 000 bilar, mätt under perioden januari till augusti. Ett ras med 24 procent, samtidigt som privatmarknaden har ökat tre procent. Orsaken är de stora kostnadsökningarna som i dag kommer efter ett bilbyte.
– Att byta till en ny tjänstebil, framför allt en bensin- eller dieseldriven, ökar kostnaden betydligt för både förare och företag, förklarar Ronny Svensson på tjänstebilskonsulten Ynnor.
– Orsaken är den generella förmånsskattehöjningen som gjordes sommaren 2021 och höjningen av malusskatterna. Dessutom har bilpriserna ökat kraftigt de senaste åren. Det gör att många tvekar inför att skaffa en ny tjänstebil, man fortsätter hellre ett tag till med den gamla tjänstebilen.