Foto: woottigon

Tjuvarnas fräcka knep – stör ut din nyckel när du låser bilen

En allt vanligare metod för inbrott i bilar är att tjuvarna med hjälp av en störningssändare slår ut signalen från bilnyckeln när bilen ska låsas.

Magnus Kvandal

Polisen har sett en ökning i antalet anmälda fall där inbrottstjuvar använder störningssändare för att göra inbrott i bilar. Sändaren blockerar signalen som går från nyckeln till bilen, och den förblir olåst. Om bilägaren slentrianmässigt trycker på låsknappen på nyckeln utan att kontrollera att bilen faktiskt blir låst, är det sedan fritt fram för tjuvarna att länsa bilen på värdesaker utan att lämna några skador eller spår efter sig.

Fenomenet är inte nytt. Det har rapporterats om den här typen av brott tidigare, men polisen har sett en ökning den senaste tiden.

– Det har varit frekvent återkommande sedan tidigt i somras. Det har varit enstaka fall innan dess också, men nu får vi in mellan två och fem anmälningar varje vecka i mitt område, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla lokalpolisområde.

Magnus Nilsson misstänker också att det finns ett stort mörkertal, eftersom det inte syns att det har varit inbrott i bilen.

– Om det inte finns några bevis på att det har varit inbrott hanterar inte försäkringsbolagen ärendena, och då ser folk ingen poäng med att anmäla, säger han.

Den här typen av brott är vanligast förekommande på stora parkeringsplatser där det står mycket bilar. Det har hänt att polisen kunnat gripa gärningsmän på bar gärning, men de har inte resurser för att ständigt patrullera parkeringsplatser. Istället uppmanar Polisen bilägare att se till att bilen verkligen är låst innan den lämnas.

– Känn på bildörren. Om bilen väl är låst är man relativt trygg, säger Magnus Nilsson.