Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toksnabba Honda Civic Type R nu i rött

I juli är det säljstart för nya Civic Type R och därför berättar Honda lite mer om bilen samtidigt som de visar nya bilder där vi får se den japanska småbesten i rött.

Efter flera år av spekulationer, spionbilder och små teasers till höger och vänster så släpptes den äntligen lös på bilsalongen i Genève tidigare i år – nya Honda Civic Type R. Vi avhandlade då det mesta om den japanska prestandabilen som ska göra livet surt för konkurrenterna i absoluta GTI-klassen. Med 310 hästkrafter och 400 newtonmeter plockade ur 2,0 liter turbomatad maskin drar den via framhjulen iväg 0-100 km/h på 5,7 sekunder och fartökningen slutar inte förrän mätarnålen pekar på 270 km/h, det vill säga 20 mer än i merparten av konkurrenterna (som dock är begränsade). Varvtalsstoppet ligger för övrigt på höga 7 000 r/min.

I och med att försäljningsstart stundar (juli) passar Honda nu på att bjuda på lite mer, dock inte allt för mycket eftersom det mesta redan är sagt. Bland annat nämns förbrukningen som uppges till 0,73 liter per mil vid blandad körning vilket motsvarar 170 gram koldioxid per kilometer. På Nürburgring, där Civic Type R har slagit till med en makalöst bra varvtid (snabbare än Lamborghini Gallardo LP 560-4), är förbrukningen en aning högre.
Honda berättar också att nya Civic Type R tillgängliggörs i lika många färger som den här dörrar, det vill säga fem. Kulörerna är vit, svart, gråsilver, blå och röd – eller som färgerna benämns med ett finare språk – Championship White, Crystal Black (pärlemoreffekt), Polished Metal (metallic), Brilliant Sporty Blue (metallic) och Milano Red. Den sistnämnda bjuds vi på i dag, då vi redan har sett bilen i vitt. Bilderna hittar du i galleriet nedan.

Till Sverige dyker nya Civic Type R upp i augusti/september, men det går redan nu att lägga en förhandsbeställning. Priset är 319 900 kronor för grundversionen och 349 900 kronor för GT-versionen som är mer rikligt utrustad. Av de förhandsbeställningar som Honda Sverige fått in hittills är 95 procent för GT-versionen.