Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091022-tokyosalongen 2009
091022-tokyosalongen 2009
091022-tokyosalongen 2009
091022-tokyosalongen 2009

Tokyosalongen 2009 – direktrapport

Testchef Hans Hedberg och fotograf Glenn Lindberg flög i förrgår hela vägen ner til Tokyo för att spana in nyheterna på bilsalongen i Tokyo. Här är deras intryck efter att ha sett koncept efter koncept från de japanska biltillverkarna.

God morgon Hans! Du är alltså i Tokyo för att titta på bilar. Vad är klockan hos er? 

–  おはようございます  Mattias! Du får lägga till sju timmar på er tid, alltså är klockan fem på eftermiddagen här.

De asiatiska biltillverkarna dominerar salongen har jag förstått?

– Ja, verkligen. Alla de japanska är representerade här och Toyota får väl anses vara de dominerande. Det finns dock tre europeiska tillverkare på plats – Caterham, Lotus och Alpina.

Är det någon av de japanska som sticker ut mer än övriga?

– Mazda gör det på ett oväntat sätt. Alla tillverkare visar upp framtida laddhybrider och elbilar. Mazda har helt skippat den biten. De fokuserar i stället på SKY-konceptet och Kiyora, den vatteninspirerade bilen som visades i Paris förra året. SKY innebär snåla direktinsprutade motorer med start/stopp samt en ny typ av växellåda. Självklart visar de även upp sina vätgasbilar.

Vilken bil är enligt dig höjdpunkten på salongen?

– Utan snack är det Lexus LFA om man tittar på det traditionellt. Lexus första supersportbil är som en blandning mellan Aston Martin, Lamborghini och Ferrari. Lexus påbörjade utvecklingen av bilen för tio år sedan. De första fem åren var projektet topphemligt, inte ens Toyotas styrelse kände till bilen. Toyotas vd har exempelvis deltagit med bilen i 24-timmarstävlingar under pseudonym och även haft en hemlig blogg där han skrivit om den. Den är ju inte billig bilen, jag hörde här nere att den i Europa kommer att kostar fyra miljoner kronor. Helt otroligt mycket! Vill man tinga en av de 500 bilarna redan nu får man lägga upp en miljon kronor i handpenning.

Sett till teknik och framtid, vad är då höjdpunkten?

– Det är utan tvekan Honda EV-N. En liten och otroligt söt elbil som flirtar med 1960-talets N360. Känns som en perfekt stadsbil för framtiden. Den är storleksmässigt mellan Toyota iQ och Fiat 500.

Någon annan bil som du tycker utmärker sig?

Toyota FT-EV II. En liten elbil med aningen udda utseende och läckra skjutdörrar. Den är något mindre än iQ. Jag fick också reda på att iQ inte är förberedd för eldrift, så vi kan inte vänta oss att just dagens iQ kommer med elmotor. Däremot säger de här nere att nästa generation iQ redan är under utveckling.

Salongen sett till helheten, tumme upp eller ned?

– Tumme upp, helt klart. Mycket spännande teknik och framtida möjligheter. Aningen för lite produktionsbilar. Lite för mycket utfyllnad känns det som, ingen vågar sticka ut riktigt och salongen känns liten jämfört med de andra stora i Europa och USA.

Något att tillägga innan vi lägger på luren?

– Volvos vd Stephen Odell var har på en kort visit nyss. Han var och hälsade på sina gamla arbetskamrater hos Mazda och spanade in deras senaste inom zoom-zoom. Odell var ju med på skutan som drog igång hela det konceptet.