Tomtens nya släde kommer från Ford Foto: © 2011 Ford Motor Company

Tomtens nya släde kommer från Ford

Ford har trollat fram en ny släde till tomten som han kan använda i morgon vid julklappsutdelningen. Denna Evos Concept-släde sägs vara mer snäll mot miljön än tomtens nuvarande släde med renar framför. Är det möjligt?

Ford i Storbritannien drömmer om en grön jul. Nej, inte grön jul i bemärkelsen utebliven snö. Utan en jul där miljön står i fokus.

 Därför har de skapat Ford Evos Concept Sleigh, en släde som bygger på konceptbilen Evos Concept som visades på Frankfurtsalongen i höstas.

 Ford vill helt enkelt att tomten ska skippa sin klassiska släde som vanligtvis dras av nio renar. De menar helt enkelt att deras tuffa släde är mer miljövänlig trots att den dras fram av en EcoBoost-bensinmotor med tre cylindrar, en liters cylindervolym, 125 hästkrafter och 170 newtonmeter (200 med overboost-funktionen).

 Ford har räknat ut (vi reserverar oss mot eventuella felkalkyleringar från Ford) vilka besparingar tomten skulle göra om han byter transportfordon. De har kommit fram till att om tomten ska leverera julklappar till alla världens barn under julafton måste han färdats drygt 20 miljoner mil (exakta siffran är 20023736 mil). För att ta sig den sträckan måste hans nio renar ha en ofantlig mängd morötter, närmare bestämt 82569,28 ton till ett värde av ungefär 1,4 miljarder kronor.

 Men om tomten väljer Fords släde sägs transportkostnaderna i form av bränsleåtgång minska till cirka 140 miljoner kronor tack vare en förbrukning som ”endast” kräver drygt 10 miljoner liter, eller 10011868 liter för att vara exakt.

 Rent miljöbelastande blir det skillnad. Under de dryga 20 miljoner milen släpper renarna ut 9335 ton metangas vilket motsvarar 214670 ton koldioxid. Med Fords släde skulle koldioxidutsläppet reduceras till 22827 ton.

 Enligt Ford välkomnar tomten den nya släden. Tomten ska ha uttalat sig om sitt nya fordon.

 – Jag ser inte fram emot att berätta för Donner och Blitzen (namnen på två av renarna, reds anm) om nyheten, men isbjörnarna på Nordpolen lär välkomna den EcoBoost-motorndrivna släden.

 Även tomtemor har uttalat sig.

 – Jag stöttar så klart vad som helst som innebär att min man kommer hem snabbare. Att han också skulle komma fram snabbare till alla snälla barn och få mer tid över till att granska namnen på listan över stygga barn är en fördel.

 Då återstår det bara att se vad tomten kommer med i morgon. Sin klassiska släde eller vek han sig för Fords moderna substitut?

 God jul på er alla Teknikens Värld-läsare och besökare!