Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090317-bmw-fiat-småbilar
090317-bmw-fiat-småbilar
090317-bmw-fiat-småbilar
090317-bmw-fiat-småbilar

Topolino och Isetta återuppstår i BMW-Fiat-samarbete

Rykten om att Fiat ska nylansera Topolino-namnet och att BMW ska göra detsamma med Isetta-beteckningen har florerat flitigt. Nya uppgifter säger att de två småbilsprojekten är ett och samma projekt. Dessutom uppges Mini utveckla en ny serie stadsbilar.

Auto express säger sig ha kommit över ett riktigt scoop. Det brittiska motormagasinet har kommit över detaljer rörande ett stort projekt som bedrivs mellan BMW och Fiat. Italienarna och tyskarna uppges tillsammans utveckla en hel flotta små och snåla stadsbilar. Bilarna ska säljas dels med Fiat- och BMW-märken, men även med Minis klassiska logga. Auto Express säger sig ha fått det bekräftat att de första bilarna ska lanseras 2011.

Bilarna ska främst gå i klinch med minibilar som Toyota iQ och kommande VW Up! Passande nog ska de nya småbilarna ärva namnen från klassiker som Fiat Topolino BMW Isetta. Mini-modellen uppges gå tillbaka till rötterna och bli mycket lik 1959 års original-hundkoja. Vi kan alltså vänta oss små, lätta, enkla och snåla bilar. Konstruktionen ska bestå av ett chassi i aluminium och kompositmaterial och karosser med mycket plastdelar. Allt för att hålla vikten nere. Auto Express källor avslöjar att elversioner såväl som snåla bensin- och dieselversioner är att vänta. Förbränningsmotorerna uppges ta plats baktill, vilket ska ge plats för så många som fyra åkande. Precis som i redan lanserade Toyota iQ lär det bli trångt, men med hjulen placerade långt ut i hörnen ska innerutrymmena bli de bästa efter förutsättningarna. Elversionerna ska i stället byggas enligt Sandwich-principen, där merparten av systemet packas i golvet och en elmotor placeras i varje hjul.

Om uppgifterna från Auto Express stämmer kan vi så se ett koncept redan på höstens Frankfurtsalong, då som ett Mini-koncept.

Redan i somras dök det upp rykten som sade att BMW och Fiat hade saker på gång tillsammans. Anonyma källor uppgav att de två tillsammans skulle utveckla en plattform för en ny generation småbilar. Den nya plattformen sades ligga till grund för den tredje generationen av Mini Cooper och nästa Fiat Grande Punto. Hur dessa uppgifter förhåller sig till de som avslöjats av Auto Express är i dagsläget okänt.

Läs mer