Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081015-kameror-trafik-uk
081015-kameror-trafik-uk
081015-kameror-trafik-uk
081015-kameror-trafik-uk

Total kameraövervakning snart ett faktum

Bilister i Storbritannien kan snart få finna sig att vara övervakade varje meter de kör. Inte helt olikt George Orwells 1984 planerar myndigheterna att införa ett kamerasystem som ska övervaka 5 000 mil av vägnätet och göra det omöjligt att komma undan med en fortkörning.

UK Commission for Integrated Transport föreslog förra året att de brittiska landsvägarna ska totalövervakas med kameror i massor. Förslaget har sedan dess vunnit mark och snart är det dags för det nya systemet Specs3 att sparkas igång. Den officiella förklaringen till varför systemet införs är att den globala uppvärmningen ska stävjas. Trafiksäkerhetsministern Jim Fitzpatrick säger till Times Online att systemet främst har tre fördelar: trafiken blir säkrare, den flyter på bättre samtidigt som koldioxidutsläppen minskar.

Precis som Londons CCTV-system är Specs3 minst sagt ett storslaget system. Totalt ska 5 000 mil av det brittiska vägnätet övervakas av en mängd nätverk bestående av omkring 50 kameror styck. Kamerorna kan monteras med drygt två mils mellanrum och ändå samarbeta för att räkna ut ett fordons hastighet. Därmed blir det i princip omöjligt för brittiska bilister att överskrida hastighetsgränserna utan att få en böteslapp hemskickad. Det blir också möjligt till exempel för polisen att följa en bils väg från punkt A till punkt B. Även om bilen försöker köra alternativa vägar kan den inte undkomma kamerorna. Notan för systemet uppges hamna på omkring 5,5 miljarder kronor. En gigantisk kostnad jämfört med de svenska kameraskåpen. Men likt svenska beslutsfattare konstaterar de brittiska myndigheterna nöjt att systemet kommer att ha betalat sig självt inom endast två år.

Systemet har redan testats i de norra delarna av London, och det med goda resultat. Respekten för hastighetsgränserna steg märkbart under försökstiden. Det finns dock en motståndsrörelse som protesterar mot de nya kamerorna. Association of British Drivers hävdar att Specs3-kamerorna kan orsaka ett stort antal olyckor, i stället för att minska dem. Talesmannen Brian Gregory säger att folk kommer att sätta på farthållaren och sätta sina tankar i neutralläge. Han tror att det kommer att bli så tråkigt att köra på motor- och landsvägarna att förarna riskerar att somna i högre utsträckning.

I relation till det brittiska systemet framstår våra svenska fartkameror som ganska beskedliga, speciellt då de oftast verkar vara avstängda. Britterna är dock till viss del redan vana vid att vara övervakade. Alla känner vi väl till det omtalade CCTV-systemet som övervakar Londonbornas varje steg.

Läs mer