Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En smutsig Toyota Corolla på väg in i en tvätthall.En smutsig Toyota Corolla på väg in i en tvätthall.En smutsig Toyota Corolla på väg in i en tvätthall.
1 AV 2
Att tvätta bilen är enkelt men det finns missar att undvika
2 AV 2
En smutsig Toyota Corolla på väg in i en tvätthall.
Foto: Mattias Rabe / Expressen Lifestyle

Toyota-ägare sämst på att tvätta sina bilar

Om du äger en Audi tar du förmodligen väl hand om den. Kanske inte lika väl om du äger en Mercedes. Det visar en undersökning från Kvdbil. 

Hur noggrant tar du hand om din bil? På Teknikens Värld har vi några bilvårdsfanatiker, medan andra av oss är nöjda om vardagsvagnen får rulla genom automattvätten en gång per år. Det kan bero på vilken bil man kör, visar en undersökning från bilförmedlaren Kvdbil. 

De har låtit Kantar Sifos webbpanel ta reda på hur väl ägare av olika bilmärken tar hand som sina bilar. På en skala från ett till tio har de fått ge sig själva betyg när det gäller regelbunden tvätt, service och annat underhåll. 

Resultatet visar att ungefär hälften, eller 49 procent, av de svarande ger sig själva minst en åtta i betyg. Men det skiljer stort mellan olika bilmärken. De som tar allra bäst hand om sina bilar, enligt sig själva, är Audi-ägarna som noterar 67 procent som ger sig själva en åtta eller högre. Andra som ger sig själva en klapp på axeln är ägare till Volvo, BMW och Hyundai

Volvo-ägarna är bland de bästa på att vårda sina bilar.Volvo-ägarna är bland de bästa på att vårda sina bilar.Volvo-ägarna är bland de bästa på att vårda sina bilar.
Volvo-ägarna är bland de bästa på att vårda sina bilar. Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle

Sämst är Toyota-ägarna där bara 35 procent ger sig själva höga betyg. Något snällare mot sig själva är Renault- och Mercedes-ägare. 

Även åldern spelar stor roll och det är de äldre som tycker sig ta bäst hand om sina bilar. I gruppen 56–79-åringar är det 62 procent som tycker att de tar väl hand om sina bilar. Bland de som är 18–34 är motsvarande siffra bara 39 procent. 

Även geografiskt skiljer sig bilvården åt. I Jämtland och Västernorrland är det 58 procent som ger sig själva höga betyg, tätt följda av storstadsområdena Stockholm och Malmö. I Småland tycker man inte alls lika bra om sina bilar. I Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län är det bara 39 procent som anser sig ta väl hand om dem. 

Topplistan – bilvårdare per bilmärke

Andel ägare som har givit sig själva åtta eller högre betyg på en tiogradig skala.

 

1. Audi – 67 %

2. Volvo – 57 %

3. BMW – 56 %

4. Hyundai – 55 %

5. Volkswagen – 53 %

6. Ford – 46 %

6. Opel – 46 %

6. Peugeot – 46 %

9. Skoda – 45 %

10. Nissan – 43 %

11. Kia – 41 %

11. Saab – 41 %

13. Mercedes – 39 %

13. Renault – 39 %

15. Toyota – 35 %