Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota återkallar 2,4 miljoner hybrider

Toyota tvingas återkalla miljontals exemplar av hybriderna Prius och Auris varav flera tusen av bilarna rullar i Sverige.

Tidigt under fredagen meddelade Toyota att de återkallar 2,43 miljoner exemplar av elhybridmodellerna Prius och Auris. Återkallelsen berör bilar tillverkade mellan oktober 2008 och november 2014.

1,25 miljoner av de berörda exemplaren finns i Japan, 830 000 i Nordamerika, 290 000 i Europa och resterande 60 000 i övriga delar av världen. I Sverige berörs 11 616 bilar.

Om ett fel i hybridsystemet uppstår ska bilen normalt gå in i ett felsäkert läge, men på de berörda bilarna kan felsäkert läge i sällsynta fall utebli vilket i sin tur kan leda till att drivlinan förlorar kraft och bilen stannar, dock med bibehållen styr- och bromsförmåga.

Några olyckor till följd av felet känner Toyota inte till som nu vill ha in samtliga bilar till sina verkstäder för kostnadsfri åtgärd.

Berörda bilar återkallades under 2014 och 2015 men då av andra orsaker. Då kände man inte till och kunde inte förutse det problem som nu har uppstått.

LÄS MER: Aktuella och avslutade återkallelser