Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyota RAV4Toyota RAV4Toyota RAV4
Toyota RAV4

Toyota återkallar 6,4 miljoner bilar

Ett rad olika fel på 27 olika Toyota-modeller gör att den japanska biljätten nu återkallar 6,4 miljoner bilar över hela världen.

Det var i onsdags som Toyota annonserade att man återkallar 27 olika modeller över hela världen, däribland RAV4, Corolla, Camry, Matrix, Scion xD, Yaris, Highlander, Tacoma, Hilux, Urban Cruiser, Ractis, Reiz, Fortuner, Innova, Land Cruiser Prado, Vanguard, Mark X, Ist, Vitz, Belta, Spade, Corolla Axio, Corolla Fielder och Auris.

 Dessutom återkallas Subaru Trezia, som är en Toyota Ractis/Verso-S, samt Pontiac Vibe som i grunden är en Toyota Matrix.

 Bilarna är tillverkade mellan augusti 2004 och augusti 2013.

Totalt handlar det om 6,76 miljoner bilar varav 6,4 miljoner av dessa är av märket Toyota. Bilarna är utspridda över hela världen varav omkring 810000 exemplar finns på europeisk mark, däribland Sverige.

Återkallelsen har initierats efter att en rad olika fel upptäckts. Bland annat handlar det om fel på stolsskenor, fästena som håller rattstången på plats och en kabel som är i kontakt med krockkudden på förarsidan. Denna kabel kan gå sönder när ratten vrids vilket kan leda till att krockkudden på förarsidan inte fungerar. Ett annat fel är defekta startmotorer som kan hålla igång motorn.

 Inga skador eller dödsfall har rapporterats, däremot två bränder på grund av problemen med startmotorn.

För bara knappt två månader sedan återkallade Toyota omkring 2,3 miljoner exemplar av Prius, RAV4 och Lexus RX.

Andra miljonåterkallelser som drabbat biltillverkare kan du läsa om här.