Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota återkallar hybrider – tusentals bilar i Sverige berörs

Toyota Auris Hybrid och Prius återkallas sedan man funnit att hybridsystemets mjukvara kan agera på ett felaktigt vis om ett fel uppstår. Drygt 750 000 bilar världen över återkallas, knappt 20 000 av dem återfinns i Sverige.

De flesta moderna bilar har ett säkerhetssystem som gör att en bils drivlina begränsas om en viss typ av fel uppstår. Även Toyotas hybrider har detta läge som, i och med att det handlar om mjukvara, brukar kallas för ”felsäkert läge”, precis som på datorer. Men i Prius och Auris Hybrid tillverkade mellan mars 2013 och februari 2020 kan ett problem med mjukvaran göra att detta begränsade läge inte aktiveras, trots att fel på drivlinan uppstått. Det kan leda till att bilen i stället stannar genom att drivlinan slutar driva, i stället för att gå in i felsäkert läge så att bilen lugnt kan köras till närmaste verkstad.

752 000 bilar världen över berörs varav 19 808 av dem finns i Sverige. Toyota kommer inom kort att skicka ut information till berörda ägare där de uppmanas att besöka sin verkstad för uppdatering utan kostnad.