Toyota Prius Foto: Hasselblad H2

Toyota återkallar Prius, RAV4 och Lexus RX

Ett mjukvarufel gör att senaste generationen Toyota Prius plötsligt kan stanna, även under körning. Toyota återkallar därför 1,9 miljoner exemplar av den populära hybridmodellen.

Toyota Prius årsmodell 2010 till och med 2014 har ett inbyggt mjukvarufel som gör att transistorer i bilens elkretsar kan överhettas och därmed skada olika komponenter. Ett följdfel är att varningslampor på instrumentpanelen tänds, ett annat – om än mer sällsynt – är att hybridsystemet stängs av när bilen körs.

 ”I ett begränsat antal fall kan hybridsystemet stängas av och bilen stannar, även när bilen körs”, skriver Toyota i ett uttalande.

 Toyota säger sig inte känna till några olyckor eller skador som uppkommit till följd av mjukvarufelet.

Totalt 1,9 miljoner Prius världen över återkallas. En miljon av dessa rullar i Japan, 700000 i Nordamerika och resterna 200000 i bland annat Europa. Några tusen bilar i Sverige berörs också av felet och återkallelsen.

Parallellt med återkallelsen av Prius återkallas även 260000 andra bilar av modellerna RAV4, pickupen Tacoma och Lexus RX 350. Dessa återkallelser berör dock enbart amerikanska bilägare.