Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyota RAV4 2006-2013Toyota RAV4 2006-2013Toyota RAV4 2006-2013
Toyota RAV4 2006-2013 Foto: Teknikens Värld

Toyota återkallar tre miljoner bilar

Toyota meddelar att de återkallar nästan tre miljoner bilar på grund av att säkerhetsbälten kan gå av när de behövs som mest.

Totalt 2,87 miljoner bilar drabbas av återkallelsen som Toyota nu utfärdat, varav 625 000 fordon i Europa. Enligt Toyota är den den populära suven RAV4 som är drabbad, mer specifikt bilar tillverkade mellan juli 2005 och augusti 2014. Enligt Toyota endast RAV4 av generation tre, alltså den förra generationen.

Anledningen är att bilens säkerhetsbälten kan skadas av metallramen i sätet vid eventuell olycka, något som Toyota hittills har fått in två rapporter om. Toyotas lösning är att klä in metallstommen i ett skyddande material. Något som kommer att ske utan kostnad. Exakt hur många svenska bilar som är drabbade är i nuläget okänt.

– Vi har inga exakta siffror ännu, men det är ett antal tusen bilar då det var en populär modell. Vi kommer att börja ta in bilar för att åtgärda problemet så snart vi har fått hem delar. Det hela är en relativt enkel åtgärd. De drabbade ägarna kommer att meddelas via brev, säger Toyotas informationschef Bengt Dalström till Teknikens Värld.