Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota Auris Cross kommer våren 2016

Efter två konceptbilar ska produktionsmodellen visas upp. Skådeplatsen för Toyotas nya crossover blir den internationella bilsalongen i Genève i mars nästa år.

På bilsalongen i Paris hösten 2014 visade Toyota upp en blå konceptbil vid namn C-HR. På bilsalongen i Frankfurt hösten 2015 visade man återigen upp crossoversuven C-HR, men denna gång var bilen grå och visade mer serieproduktionsmässiga detaljer, inte minst att det senare konceptet innehöll fyra sidodörrar i stället för två.

Enligt Autocar ska den fullt produktionsfärdiga versionen ställas ut på bilsalongen i Genève kommande vår. Det har Toyota bekräftat för dem. Försäljningen är planerad att sätta igång innan sommaren samma år.

Toyotas nya crossover kommer sannolikt inte att heta C-HR i serieproducerat utförande. Ett troligt namn är i stället Auris Cross, något som skulle spegla storleken väl (dvs mindre än RAV4).

Modellen ska byggas på Toyotas nya TNGA-plattform som nya Prius använder sig av. Drivlineutbudet kommer förmodligen att vara hyfsat brett med bensin- och dieselversioner, men en hybridversion à la Prius kommer att utgöra huvudalternativet för de flesta kunderna.

Auris Cross, om den nu får det namnet, blir något av en konkurrent till en annan iögonfallande japan, nämligen Nissan Juke. Dock sägs Toyotas alternativ i klassen konkurrera med Qashqai sett till de interiöra utrymmena.