Toyota Avensis facelift 2012

Toyota Avensis blir miljöbil

Toyota uppdaterar sin mellanklassmodell Avensis med nya detaljer i fronten och tillpiffad interiör. Nu blir Avensis för första gången miljöbil tack vare Toyotas uppdaterade dieselmotor. 

Det är detaljerna som gör det, som Povel Ramel en gång sa och som Toyota förvaltar väl med uppdateringen av mellanklassaren Avensis. Precis som med nyligen ansiktslyfta Toyota Prius har Avensis fått Toyotas nya designspråk i fronten med en X-formad nos och en längre grill. Framljusen har smalnat av och bakljusen har ritats om. Bak på bilen märker man även en ny stötfångare. En kromad list vid nummerplåten är också ny. 

 Inuti har Toyota snajdat till inredningen med nya material och färger till klädseln, en omdesignad centerkonsol och nya bakgrundsljus på knappar som numer lyser vitt i stället för den ljusbruna färg som fram till nu visat var knapparna är. Till 2012 års Avensis får köparen även Toyotas Touch and Go Plus-system som är Toyotas navigationssystem med touch screen. Toyota har jobbat med ljudnivån i kupén med ljudisolerande material och nya ljudabsorberande mattor. 

 Även motorerna har fått sig en omgång av Toyotas ingenjörer som satt gränsen på max 120 gram koldioxid per kilometer för att få upp andelen tjänstebilskunder i Europa. Den 124 hästkrafter starka tvåliters-dieseln D-4D har fått ny turbo och modifierad förbränningskammare, vilket sänkt utsläppen från 139 gram per kilometer till miljöbils-låga 119 gram per kilometer. Även bränsleförbrukningen har sjunkit men Toyota har inga exakta siffror, annat än att den i sin förra upplaga drog 0,54 liter per mil.