”Nya” Toyota Avensis – tre snabba från provkörningen

Toyotas mellanklassare Avensis har fått en hel radda nyheter och Erik Wedberg har åkt till Schweiz för att provköra. Handlar det rent av om en ny bil?

Hej Erik, att ratta nya Avensis i Alperna låter ju inte helt fel.

– Nej det är det inte. Det hade varit ännu bättre om det inte hade varit skyfall och åskoväder. Och det hade varit ännu lite bättre om Avensis var en helt ny bil, men det är den inte. Avensis i nuvarande generation har funnits i sex år nu och är tidsmässigt redo för att bytas ut, men Toyota har valt att göra ett kraftigt ansiktslyft i stället

Räcker det?

– För Avensis-köparna tror jag att det gör det, exakt vad jag tycker får ni läsa om i tidningen när den kommer ut. Största förbättringen är att Avensis har fått nya stolar och nya motorer, två dieselmaskiner från BMW på 1,6 och 2,0 liter. Jag har bara hunnit köra den lilla med 112 hästkrafter och manuell låda. Den går snålt men också ganska långsamt. 1,6-dieseln väntas bli storsäljare och priserna börjar på 224 900 kronor för kombin Touring Sports.

Det ser ut att vara mycket ny design, är det någon nyhetskänsla?

– Det stämmer att Toyota har lagt mycket tid på designen. Karossen är nästan helt ny och inne i kupén är inte mycket som förut. Skillnaden mot gamla Avensis märks tydligt men det räcker kanske inte för att maskera att bilen är gammal i grunden. Tyst är den däremot, tystast i klassen till och med?!

Hela provkörningsrapporten om Toyota Avensis kan du läsa i Teknikens Värld nummer 15/2015 som utkommer 2 juli. För att försäkra dig om att du får tag på ditt exemplar av tidningen bör du spana in detta erbjudande som vi har till dig.