080613-toyota-aygo-crazy

Toyota Aygo Crazy – galet cool

Toyota har fått höra ett par gånger att de har blivit tråkiga och att deras sportiga sida är som bortblåst. Nu lyssnar företaget på det örat och visar upp en Aygo på Londonsalongen i sommar som får det att vattnas i munnen.

Bilen på bilderna är bara en konceptstudie som ska visas upp på bilsalongen i London i slutet av juli. Bilderna visar inte bara hur hård Aygo verkligen kan vara, utan också att Toyota kan om de bara vill. Den galna bilen går under namnet Toyota Aygo Crazy och ska helt enkelt vara en förarens bil med mycket glädje och bus.

Dock är den ingenting för vardagligt bruk då den saknar alla sorters elektroniska hjälpmedel. Till och med servostyrning och ABS saknas.

Aygos lilla trepip på 68 hästkrafter har flugit all världens väg och i stället ersatts med den 1,8-liters VVT-i-motor som satt i förra generationens Celica och MR2. Motorn har också tagit ett steg bakåt och är nu monterad över bakaxeln där också drivningen sker. Tillsammans med en monterad turbo kommer effekten upp till 200 hästkrafter och maximala vridmomentet ligger på 240 newtonmeter. Helt andra doningar än i originalbilen alltså. Toyota uppger inga accelerationssiffror för Aygo Crazy, de hade varit mest intressant att känna till, men däremot uppger de en toppfart på 204 km/h för den 1 050 kilo lätta busbilen.

För att matcha motorn har karossen genomgått en förvandling som heter duga. Ny front med jättespoiler, läpp och stort luftinsläpp för att ge massor av kylning. Kylsystemet är dessutom helt nytt med bland annat en aluminiumkylare strax bakom grillen. Under de mäktiga skärmbreddarna huserar 17-tums lättmetallfälgar med 225 millimeter breda GoodYear-däck. Hjulupphängningen är plockad från MR2 med fjäderben både fram och bak samt justerbara dämpare från Tein för optimal väghållning. Spårvidden har breddats med drygt 2,5 centimeter jämfört med standard-Aygo. Den utmärkande vingen i kolfiber är plockad direkt från Toyotas supersnabba bil som deltar i American Champ Car-serie.

Provkörning