Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyota GT 86
Toyota GT 86
Toyota GT 86
Toyota GT 86 Foto: Toyota

Toyota bekräftar GT 86 generation två

Det har funnits vissa frågetecken kring Toyota GT 86:s vara eller icke vara. Men nu får vi mer eller mindre raka besked.

För några år sedan bestämde sig Toyota för att hoppa på spåret med roliga, sportiga bilar. Tillsammans med Subaru utvecklade man GT 86 och BRZ, två modeller som rönt stor uppmärksamhet världen över för att vara körglada konstruktioner. De båda bevisade än en gång att effekt inte är allt. Små, lätta och bakhjulsdrivna bilar med 200 hästkrafter kommer man långt med. Så pass långt att Subaru BRZ kallades lyckopiller av oss på Teknikens Värld samtidigt som Toyota GT 86 vann Teknikens Världs Stora Bilpris 2013.

Men i våras började vi fundera på hur det blir med GT 86 i fortsättningen. En av Toyotas chefer i Europa sa då att modellen sålda så pass dåligt att en fortsättning är osannolikt. Felet låg, enligt honom, i att effekten var för låg.

Toyota centralt kontrade kort därefter uppgifterna och meddelade att över 100 000 sålda exemplar under knappt två år är inget annat än en succé, ett besked som förmodligen lugnade många oroliga.

Nu bekräftar Toyotas europeiska vice försäljnings- och marknadschef, Karl Schlicht, för australiensiska Motoring att det blir en fortsättning med GT 86. Andra generationen är på gång, även om det dröjer några år till.

Han säger att marknaden för den här typen av bilar har en begränsad marknad men att när Toyota nu äntligen är tillbaka i kategorin roliga bilar ska de inte lämna den. Enligt honom är det inte idealiskt att sakna sportbilar i modellprogrammet.

Det är dock oklart om nästa generation kommer att vara en del i ett fortsatt samarbete med Subaru.