Toyota C-HR officiell – fakta och bilder
Omtalad och avslöjad på förhand, nu officiellt presenterad på bilsalongen i Genève. Toyota C-HR sägs vara beviset på att Akio Toyoda, företagets vd, har lossat en aning på tyglarna för att uppnå iögonfallande design och förhöjd körglädje.
Två konceptbilar föregick Toyota C-HR, först på bilsalongen i Paris 2014 och sedan på densamma i Frankfurt året efter. Redan där såg vi att märkets nya suv/crossover skulle sticka ut med former utöver de vanliga. Form före funktion passade väl in på konceptbilarna, en egenskap som passar väl även på produktionsbilen som förvisso har tonats ned på vissa områden.
C-HR är byggd på Toyota New Global Architecture, eller TNGA som vi säger för att inte slå knut på tungan. Plattformen är helt ny och innan C-HR är det bara nya Prius som har dragit nytta av den nya arkitekturen. Framöver kommer flera nya Toyota- och Lexus-modeller att byggas på just TNGA-plattan.
Toyota är sparsamma med informationen i nuläget. Vi får exempelvis inte veta hur stor C-HR är men vi kan enkelt räkna ut vilka konkurrenterna är och därmed också bilda oss en uppfattning om storleken. Konkurrenterna heter bland annat Nissan Juke och Mazda CX-3 – och så klart Hondas nykomling i det populära småsuvsegmentet – HR-V. Toyota och Honda har för övrigt läskigt lika beteckning på sina bilar i detta segment. Tre bokstäver, varav två är desamma, och ett bindestreck.
Under huven på C-HR har Toyota tryckt ned hybriddrivlinan från nya Prius. Det betyder en 1,8-liters bensinmotor som arbetar efter Atkinson-principen samt en elmotor. Dessa båda tillsammans ger 122 hästkrafter. Inte mycket, men i gengäld bjuder de på god bränsleekonomi. Toyota säger att det handlar om koldioxidutsläpp under 90 gram per kilometer. Om vi räknar rätt med det vi har mellan axlarna så rör det sig om under 0,39 liter per mil. Enligt Toyota ska bränsleekonomin sakna motstånd i klassen.
Är man inte lagd åt hybridhållet så finns ytterligare två drivlinealternativ. C-HR kommer att erbjudas med en liten bensinmotor utan elektriskt assistans, nämligen den nya 1,2-liters turbomaskin som förra året lanserades i Auris som 1,2T. Det betyder 116 hästkrafter och 185 newtonmeter. Denna lilla turbomaskin kan knytas ihop med antingen en sexväxlad manuell låda eller en CVT-automatlåda. Väljer man sistnämnda kan man dessutom välja mellan antingen fram- eller fyrhjulsdrift.
Tyvärr bjuder Toyota för tillfället inte på några officiella interiörbilder. Fler bilder finns i bildgalleriet nedan.
Ännu ett motoralternativ är aktuellt för C-HR, men som Toyota skriver i sitt pressmeddelande så är den bara aktuell för vissa marknader. Det ska handla om en 2,0 liter stor bensinmotor som kompletteras med en CVT-automatlåda. Räkna med andra ord inte med att denna maskin är aktuell för Sverige.
Vad gäller utseendet låter vi bilderna tala. Dock vill vi göra er uppmärksamma på C-stolparna. Ser du vad de innehåller? Just det, dörrhandtagen till bakdörrarna. Tuff designgrej, men förmodligen inte så praktiskt när 5-åringen ska försöka öppna dörren. Många klädesplagg med metallknappar och dragkedjor kommer att göra livet surt för bakdörrarns plåt- och lackytor. Och när barnet väl är på plats så är utsikten förmodligen obefintlig.
I Europa har Toyota C-HR säljpremiär under innevarande års andra halva.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se