Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: 2012 David Dewhurst Photography

Toyota Camry är mest amerikansk av alla bilar

Vill du tvunget köra amerikanskt ska du inte köra Ford eller Chevrolet, då ska du köra Toyota eller eventuellt Honda. Mer amerikanskt än så blir det nämligen inte.

USA har länge varit stolta över sin bilindustri. Genuina amerikanska bilar har tilltalat det amerikanska folket under många, många årtionden och amerikanska biltillverkare har använt det tydliga ursprunget i sina reklamkampanjer. Men är de amerikanska bilar så värst genuina längre? Nej, är det korta svaret.

Sedan nio år tillbaka tar sajten Cars.com årligen fram indexlistan American-Made Index som visar vilka bilmodeller i USA som är mest genuint amerikanska. För att kvala in på listan måste bilmodellen ha minst 75 procent amerikanska delar. För fem år sedan, 2010, kvalade således 29 olika modeller in på American-Made Index. 2014 endast tio modeller. I år har siffran krympt till endast sju, trots att det tillverkas 101 olika modeller i USA av årsmodell 2015.

Men det är inte antalet som lyckas ta sig inte på indexlistan som är det intressanta. Det uppseendeväckande är vilket bil som är mest amerikansk av alla bilar. Överst på listan, med flest USA-tillverkade komponenter, återfinns ingen mindre än Toyota Camry som tillverkas i Kentucky och i Indiana. Det måste vara något av en nagel i ögat för de tre stora från Detroit (Chrysler, Ford och GM).

Inte ens på andra plats hittar vi vad vi normalt kallar för en amerikansk bil. För på plats två återfinns Toyota Sienna, som tillverkas i en annan Toyota-fabrik i Indiana.

Först på plats tre hittas något av de verkligt amerikanska märkena – Chevrolet Traverse som tillverkas i Michigan.

Hela listan (över 75 procent amerikanska komponenter) ser ut som följer:

1. Toyota Camry, Kentucky och Indiana.

2. Toyota Sienna, Indiana.

3. Chevrolet Traverse, Michigan.

4. Honda Odyssey, Alabama.

5. GMC Acadia, Michigan.

6. Buick Enclave, Michigan.

7. Chevrolet Corvette, Kentucky.

Som vi ser saknas kanske den ”mest amerikanska” bilen av alla på listan. Populära pickupen Ford F-150 toppade listan förra året, men inför 2015 sjönk andelen inhemska komponenter i modellen till en nivå under 75 procent.

Intressant är också att ta del av vilka bilmodellerna i indexlistan som sysselsätter flest personer vid tillverkningen i USA. Även här toppar Toyota Camry med cirka 5 900 personer i sysselsättning. Tvåa på listan är Chevrolet Traverse med knappt 2 000 i sysselsättning. På tredje plats hittas Toyota Sienna, bara en hårsmån bakom Traverse, och på fjärdeplats Honda Odyssey med 1 400 i sysselsättning.