Toyota Camry återkallas på grund av för stora kolvar

Toyota har lyckats med konststycket att trycka ned för stora kolvar i cylindrarna. Därför tvingas de återkalla nya Camry.

Vanligtvis skriver vi inte om återkallelser av modeller som enbart berör den amerikanska marknaden, men denna gång känner vi oss tvungna att göra ett undantag då det rör sig om en minst sagt annorlunda fadäs. Vi har tidigare listat återkallelser gjorda på märkliga grunder, och återkallelsen i denna artikel skulle lätt ha gjort sig förtjänt av en plats på den listan (som en liten aptitretare på en av listans mer framträdande konstigheter: Ford Pinto, bensintank, placering, stötfångare).

Nya Toyota Camry lanserades i mitten av 2017 och nu tvingas den japanska biltillverkaren att återkalla 1 730 exemplar i USA. Anledningen till återkallelsen är kolvarna, diametern på dessa är nämligen för stor. De går förvisso ned i cylinderloppen men inte på det vis det är tänkt.

Enligt Toyota ska dessa felaktiga kolvar kunna leda till att motorn går grovt, att mer avgaser genereras, att motorljudet blir märkligt, att varningsmeddelanden poppar upp på instrumentpanelen samt att motorns kraft sänks. I värsta fall kan motorn stanna, vilket i sig kan leda till olyckor.

De 1 730 exemplar av nya Toyota Camry som nu återkallas ska alla in för att granskas. Man kontrollerar produktionsstämplar för att avgöra om en bil är behäftad med felet eller inte. Om så är fallet byts hela motorn ut, utan kostnad för bilägaren.