Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toyota-chefen: ”Nya Supra blir bättre än Porsche”

Toyotas ansvariga chef för sportbilsutveckling har avslöjat några riktigt smaskiga detaljer om kommande Supra. Bland annat att den kommer att vara vassare än en Porsche.

Australiensisk media hade en liten pratstund med Tetsuya Tada på bilsalongen i Tokyo under invigningsdagen. Tetsuya Tada är inte vem som helst på Toyota, han är nämligen ansvarig ingenjör för utvecklingen av sportbilar hos den japanska bilgiganten och har redan erkänt fantastiska GT 86 på sitt CV. Framöver kommer han att krydda sin meritlista med en ny generation Supra, som vi dock inte vet vad den kommer att heta. Men närmast till hands ligger – just det – Supra.

Det var en rad olika kaxiga uttalanden som Tetsuya Tada bjöd på vid ordväxlingen mellan Japan och Australien. På frågan om vi kommer att få se ytterligare en konceptbil innan produktionsversionen visas upp var svaret jakande.

– Självklart, vi förbereder redan ett koncept. Det blir en överraskning under nästa år, sa han.

Konceptbilen blir i så fall tredje ”Supra-förhandstitten” efter FT-HS Hybrid Sport Concept som visades i Detroit 2007 samt FT-1 Concept som visades 2014, även det i Detroit. Sannolikt visas den tredje konceptbilen också i Detroit, alltså om bara drygt två månader (januari 2016).

Vad gäller drivlinan är han förtegen. Han vill inte bekräfta uppgifterna som säger att det rör sig om en sexcylindrig maskin som med elektrisk assistans når upp till omkring 470-480 hästkrafter. Däremot avslöjade han att det inte blir något effektmonster med 700 hästkrafter eller mer.

– Det finns ingen logik i sådana hästkraftsantal i vår bil. Nästan ingen av kunderna är professionella förare. De vill bara njuta, uppleva något kul.

Men han påpekar att tekniken kommer att överraska, teknik som ingen kommer att förvänta sig. Exakt vad det rör sig om får vi vänta och se, men en detalj avslöjade han.

– Självklart att vi undersöker lite ny teknik, en sekventiell växellåda.

Tetsuya Tada menar också att nya Supran kommer att kliva på Lexus tår. Lexus har redan en sportbil i klassen i form av RC F, men Toyotan kommer att bräda den teknikmässigt.

Tetsuya Tada är självsäker och trygg i vad han och hans gäng utvecklar. På frågan om nya Supra, som utvecklas tillsammans med BMW (ska även bli nya Z4), blir bättre än en Porsche svarade han:

– Ja, självklart.