Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota

Toyota Corolla Cross officiell

Det finns alltid luckor i ett modellprogram, och Toyota har hittat en för att kunna klämma in en ny suv i utbudet – Corolla Cross.

Toyotas storsäljare Corolla, som har sålt i 48 miljoner exemplar sedan 1966, blir för första gången ett högbygge. Den japanska tillverkaren presenterar nämligen Corolla Cross, storebror till nyligen introducerade Yaris Cross. Den är dessutom storebror till C-HR, däremot lillebror till RAV4. Toyota såg helt enkelt en lucka mellan de båda sistnämnda och tog fram Corolla Cross som är 446 centimeter lång. Yaris Cross är 418 centimeter, C-HR 439 centimeter och RAV4 460 centimeter.

Toyota Corolla Cross har till utseendet inte mycket gemensamt med Corolla, men tekniskt är de båda syskon i och med att TNGA-C-plattformen används till båda, det vill säga Toyota globala plattform i C-segmentstorlek. Axelavståndet på 264 centimeter är identiskt med Corolla i femdörrars halvkombiutförande (kombin har 270 cm). Även C-HR har 264 centimeter mellan hjulaxlarna, den är nämligen också byggd på nämnda plattform.

Foto: Toyota

Interiört känner den vanliga Corolla-föraren igen sig, det ser i princip identiskt ut i Corolla Cross. Små variationer finns där, exempelvis på instrumentbrädan och dörrsidorna. Grunden och tekniken är däremot densamma.

Bagageutrymmet rymmer 487 liter om bilen är utrustad med däckreparationssats. Med reservhjul minskar volymen till 440 liter. Lastvolymen är med andra ord rejält mycket bättre än i halvkombiversionen av Corolla som sväljer 361 liter.

Foto: Toyota

Toyota Corolla Cross erbjuds med två olika drivlinor. Den ena är en ren bensinare med en 1,8-litersmotor på 140 hästkrafter och 177 hästkrafter som driver framhjulen via en CVT-automatlåda. Den andra är en hybrid-drivlina som vi känner igen från bland annat Corolla 1,8 Hybrid och C-HR 1,8 Hybrid, nämligen den 98 hästkrafter starka bensinmotorn som arbetar tillsammans med en 72 hästkrafter stark elmotor. Tillsammans ger de 122 hästkrafter som når framhjulen via en steglös CVT-låda.

Snålast är förstås hybriden med 0,43 liter per mil och 98 gram koldioxid per kilometer medan bensinmodellen vill ha 0,65 liter per mil och släpper ut 150 gram per kilometer. Observera att siffrorna är enligt den snart helt inaktuella NEDC-körcykeln.

Foto: Toyota

Toyota har valt att låta Corolla Cross ha sin världspremiär i Thailand, ett land som också blir först ut att sälja modellen. Den kommer framöver att nå andra delar av världen, men om den kommer till Europa återstår att se. I nuläget är den i alla fall inte aktuell här, och vår magkänsla är att vi inte kommer att få se den på vår kontinent.

https://youtu.be/Ej8V5sw-MQI