Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Toyota Prius går att få med katalysatorskydd.
Nya Toyota Prius går att få med katalysatorskydd.
Nya Toyota Prius går att få med katalysatorskydd.
Nya Toyota Prius går att få med katalysatorskydd. Foto: Toyota

Toyota erbjuder katalysatorskydd på nya bilar

Toyota och Lexus har nu öppnat upp för möjligheten att välja till katalysatorskydd vid köp av en ny bil – där Prius är första modellen på prov. Detta eftersom Toyota är värst drabbat gällande katalysatorstölder.

De senaste åren har antalet stölder av katalysatorer ökat explosionsartat. Orsaken är att metallerna i katalysatorerna blivit värda mycket pengar och så har det visat sig vara förhållandevis enkelt att stjäla dem. Framför allt Toyota Prius, av äldre årsmodeller, har varit bland de värst drabbade för att katalysatorn varit placerad för lättillgängligt.

Nu meddelar Toyota (och Lexus) att man erbjuder kunder i USA möjligheten att köpa till katalysatorskydd vid köp av en ny bil – där just Prius är först ut med erbjudandet. Det framkommer inte vilka andra modeller som eventuellt ska kunna få skyddet vid köp av en ny bil. Skyddet kostar omkring 1 500 kronor.

Skyddet är gjort av aluminium och rostfritt stål och kan installeras enkelt. Även en manipuleringssäker skruvsats inkluderas i paketet, för att ytterligare avskräcka tjuvar från att stjäla katalysatorn. Auktoriserade verkstäder kommer hantera installationen av skyddet.

Toyota erbjuder redan sedan tidigare stöldskyddsmärkning för befintliga kunder kostnadsfritt, vilket innebär att om en tjuv skulle stjäla en sådan katalysator kan det spåras tillbaka till bilen/ägaren. Det man nu erbjuder är alltså ett skydd mot själva stölden för att minska risken för att katalysatorn blir stulen över huvud taget.