080610-toyota-fchv-adv

Toyota FCHV-Adv – dubbelt så duktig

Toyota låter meddela att de anser sig ha nått ett genombrott inom bränslecellsforskningen. Deras nya FCHV-Adv har dubbelt så lång räckvidd som sin föregångare och klarar temperaturer på ned till 30 minusgrader.

I utvecklingsarbetet med den nya bränslecellsbilen har Toyota gått tillbaka till grunderna för bränslecellsteknologin. Avancerade studier av hur vatten produceras i bränslecellerna har lett till att man kan minimera vattenproduktionen, vilket i sin tur leder till betydligt bättre egenskaper i kyla. Toyota FCHV-Adv (Fuel Cell Hybrid Vehicle – Advanced) uppges fungera utmärkt även i så låga temperaturer som 30 minusgrader.

Toyotas nya resultat bygger till stor del på egna tester. Men de har även utvärderat tester som genomförts av det japanska handels- och industriministeriet och California Fuel Cell Partnership som har vintertestat i Kanada. All denna forskning har resulterat i en betydande ökning av räckvidden. FCHV-Adv kan köras mer än dubbelt så långt som sin föregångare på en tank. De nya testbilarna har en räckvidd på hela 830 kilometer, mot föregångarens 330 kilometer. De förbättrade bränslecellerna ger en 25-procentig minskning av vätgasförbrukningen. Därtill har man förbättrat bromskraftsåtervinningen, samtidigt som en ny tank som klarar 70 megapascal övertryck ökar på räckvidden ytterligare. Det har även lagts ned stor energi på att minimera energiförbrukningen för system som inte driver bilen framåt.

Toyota kommer att visa och demonstrera nya FCHV-Adv i form av en Toyota Highlander i samband med G8-mötet i Hokkaido i juli.

Läs mer

Provkörningar