Toyota FJ Cruiser – dags att ta farväl

Toyota visar nu en sista specialversion av FJ Cruiser. Det har därmed blivit dags att säga adjö till den säregna terrängspecialisten som hyllar sin föregångare från sextiotalet.

En av bilvärldens märkligaste figurer är på väg att fasas ut. På den stora SEMA-salongen ställde Toyota ut en bil som kallas FJ Cruiser Trail Teams Ultimate Edition samtidigt som man meddelade att FJ Cruiser ska tas ur produktion.

 Den nya specialversionen skiljer sig inte mer från standardbilen än att den har hasplåtar i aluminium, specialfjädring utvecklad av Toyota Racing Development (TRD) och stora terrängdäck.

 FJ Cruiser har bara kommit hit till Sverige genom privatimport men i Nordamerika är den desto vanligare och har blivit något av en kultbil tack vare sitt egendomliga utseende och goda terrängegenskaper. FJ Cruiser lanserades 2006 med en retrodesign som skulle föra tankarna till sextiotalets Land Cruiser FJ40 men undertill har den mest gemensamt med vanliga Land Cruiser.

 Årsmodell 2014 blir den sista för FJ Cruiser som har byggts i cirka 200 000 exemplar sedan 2006. Kommer du att sakna den?