Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091006-toyota-ft-86
091006-toyota-ft-86
091006-toyota-ft-86
091006-toyota-ft-86 Foto: NAOYA INOUE

Toyota FT-86 – Subaru/Toyotan snart verklighet

Toyotas vd Akio Toyoda har sagt att företaget måste bli sportigare och roligare. Nu kommer den första dosen. På Tokyosalongen blir det premiär för den Subaru-motoriserade konceptbilen FT-86 som snart sätts i produktion.

 Toyotas nye vd Akio Toyoda har sagt att han vill att Toyotas bilar ska bli roligare. Nu verkar det som att hans önskan är på väg att gå i uppfyllelse. Inför Tokyosalongen senare den här månaden har Toyota dragit täcket av konceptbilen FT-86 – en hett efterlängtad sportbil från den japanska jätten. Toyota FT-86 är än så länge bara ett koncept, men mycket tyder på att en produktionsfärdig bil kommer att lanseras under senare delen av nästa år.

När så sker kan Supra-, MR2- och Celica-fans gotta sig åt en riktig sportbil med betoning på körglädje och låg vikt. Eftersom FT-86 bara är en konceptbil vill Toyota inte avslöja för mycket om bilen. Det vi får veta är att bilen mäter 416 centimeter på längden, 126 centimeter på höjden, 176 centimeter på bredden, har en hjulbas på 257 centimeter, och sist men inte minst – att den drivs av en 2,0-liters boxermotor från Subaru. Det finns inga detaljer tillgängliga om motorn men ryktet säger att den fyrcylindriga motorn kommer att producera mellan 150 och 200 hästkrafter. Motorn sitter fram, kopplas till en sexväxlad manuell låda och driver på bakhjulen.

Namnet FT-86 är förkortning för ”Future Toyota 86 Concept”. Toyota anspelar därmed på arvet från den smått legendariska AE86 från 1980-talet. I likhet med originalet ska FT-86 vara en liten och lätt coupé med låg tyngdpunkt och fokus på pigga köregenskaper. Designmässigt är de två däremot inte alls lika, FT-86 hämtar i stället sina linjer från konceptbilen FT-HS som visades för flera år sedan. FT-86 bjuder på vassa och böljande linjer om vartannat och formspråket kommer sannolikt att tonas ned en aning innan bilen sätts i produktion. Det är för övrigt Toyotas europeiska designstudio ED2 som är ansvarig för konceptbilens linjespel. Interiören är konceptbilslik men inte alltför långt ifrån produktion. Det är oklart vad tanken är med blixtlåsen på instrumentbrädan.

Det är förstås tidigt att prata om priset, men enligt Toyotas chefsdesigner Tetsuya Tada eftersträvar man en prislapp på omkring 20 000 dollar, motsvarande 140 000 kronor. Räkna med att bilen blir betydligt dyrare än så när den väl hittar hit till Sverige. Nu väntar vi bara att få se Subarus version av FT-86. Spekulationerna om Toyotas och Subarus samarbete har pågått sedan länge och Subaru väntas lansera en bil med samma konstruktion och drivlina, men med en helt egen design.

Läs mer