Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090326-yaris-budgethybrid
090326-yaris-budgethybrid
090326-yaris-budgethybrid
090326-yaris-budgethybrid

Toyota gör budgethybrid av Yaris

Hybridkampen mellan Toyota och utmanaren Honda blir allt hårdare. Toyota avslöjar nu att de ska utveckla en budgethybrid baserad på Yaris. Den nya hybriden blir en direkt utmanare till billiga Honda Insight och väntas komma 2011.

 För en dryg månad sedan berättade vi om att Toyota hade planer på att göra en budgetversion av nya Prius som skulle bli en tuff konkurrent till nya Honda Insight. Insights vassaste vapen mot Prius är utan tvekan det låga priset, ett vapen som nu ser ut att kunna bli ganska slött när Toyota planerar att göra en ännu billigare hybrid. Uppgifterna om den nya hybriden har dock ändrats något, i stället för en enklare version av Prius verkar det nu vara bestämt att det blir lilla Yaris som ska konverteras till hybriddrift.

Uppgifterna kommer direkt från högsta ort. Den japanska tidningen Nikkei har talat med Akihiko Otsuka, chefsingenjören bakom den tredje och senaste generationen Prius. Enligt Otsuka utvecklar Toyota en bensin/el-hybrid baserad på Yaris med ett hybridsystem som plockar mer eller mindre direkt från Prius. Otsuka medger utan omsvep att den nya bilen utvecklas som ett direkt svar på Hondas Insight. Otsuka ger även en hint om att det är ännu fler hybrider på väg från japanerna.

– Vi kommer att konkurrera genom att utvidga vår hybridteknologi till att omfatta bilar i de mindre storleksklasserna, till exempel Vitz (som säljs i Japan, red:s anm.) och Yaris, säger Otsuka till Nikkei.

Toyotas chefsingenjör vill inte avslöja när Yaris-hybriden ska lanseras men Nikkei har uppgifter som pekar mot en lansering om två år. Otsukas uttalande är det första tecknet på att Toyota har börjat oroa sig för konkurrenternas framsteg på hybridmarknaden. Honda Insight har redan börjat sälja i massor i Japan och denna uppges snart följas av en hybridversion av Fit/Jazz.

Läs mer

TV-TV