Toyota GT 86 får mer hästar genom större motor

Det har stötts och blötts länge, att Toyotas sportmodell ska komma i en version med mer effekt än de 200 standardhästkrafterna. Någon överladdning ska det dock inte bli fråga om, i stället kommer bilen att förses med en större motor, säger senaste uppgifterna.

Det är australiska tidningen Sunday Morning Herald som pratat med Tetsuya Tada, chefsingenjören för Toyota GT 86, och blivit lovade en version med fler hästkrafter än de ibland klena 200 hästarna modellen har i dagsläget.

Rykten om en prestandaversion har gått egentligen ända sedan modellen (och systermodellen Subaru BRZ) lanserades – frågan har bara varit hur de extra hästkrafterna skulle åstadkommas. Om det skulle bli tubro, kompressor eller kanske elhybrid? Inget av det, ska det visa sig, ifall uppgifterna toöö Sunday Morning Herald stämmer.

I stället kommer GT 86 troligast att få en motor med större cylindervolym som prestandaalternativ. Även om både hybrid- och turbomatade alternativ har testats så är den uppborrade versionen som ligger närmast att bli verklighet. Cylindervolymen kommer i så fall att ökas till omkring 2,5 liter och effektuttaget att öka med 50 hästar till 250.